Manja slova Veća slova RSS

>

Teen T@lk konferencija: Zajednički otklanjati predrasude o srednjim stručnim školama

Teen T@lk konferencija: Zajednički otklanjati predrasude o srednjim stručnim školama
Datum objave: 05.11.2018 15:26 | Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Da se moramo svi udružiti u cilju razbijanja predrasuda o srednjim stručnim školama i da bez dovoljno školovanog kadra iz stručnih škola nema razvoja privrede ni povećanja zaposlenosti, poruke su sa današnje konferencije Teen T@lk koju je organizovala Biznis akademija „Vijesti“ u saradnji sa Ministarstvom prosvjete kao programskim partnerom, a uz podršku Sekretarijata za rad, mlade i socijalno staranje Glavnog grada.

Konferenciju na temu „Stručne škole i dualno obrazovanje, gdje smo sada?“ čiji su učesnici bili učenici završnih razreda osnovnih škola, kao i učenici srednjih škola, otvorili su ministar prosvjete dr Damir Šehović, predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović, predsjednica Unije poslodavaca Svetlana Vuksanović. Prisutnima se obratio veliki broj direktora škola, poslodavaca i učenika, ali i ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Ministar Šehović je rekao da se u posljednje dvije godine govorilo puno o stručnim školama i dualnom obrazovanju, ali da su najveća prepreka na tom putu predrasude.

“Ministarstvo prosvjete je iniciralo i vodilo jednu, rekao bih pametnu javnu diskusiju, na temu potencijala srednjih stručnih škola i učenika koji te škole završe. Za dvije godine postigli smo impresivan porast interesovanja za stručna zanimanja, nakon punih desetak godina započeli sa kvalitetnom primjenom dualnog oblika obrazovanja, zainteresovali kvalitetne poslodavce za mlade koji se usmjeravaju na stručne škole.

Ipak, kad pokušam da sumiram šta je ono što nam je bio najljući neprijatelj u jačanju povjerenja u stručno obrazovanje, onda bez dileme uvijek dolazim do jednog zaključka: predrasude.

PR služba Ministarstva prosvjete

Naime, iz nekadašnjih nesigurnosti tranzicione države, crpili smo uvjerenja da su stručne škole nižeg ranga od gimnazija, jer gimanzije obezbjeđuju široko obrazovanje i većinu svojih učenika predisponiraju za fakultete, a potom često i ono što bismo nazvali sigurnim, državnim poslom.

I da tu dilemu riješimo na početku: niti je tačno da se nakon srednjih stručnih škola ne može na fakultet, niti se one odnose isključivo na zanate, niti iz njih izlaze učenici koji nemaju širu sliku o svijetu koji ih okružuje. To ne samo da nije tačno, nego nije ni korektno prema sjanim mladim ljudima koji su ponos srednjih stručnih škola”, poručio je ministar.

Predsjednica Unije poslodavaca Svetlana Vuksanović pozvala je roditelje da sa svojom djecom obiđu srednje stručne škole i raspitaju se o programima koje nude.

„Zamoliću ih da se pri odluci o izboru škole ne vode svojim ličnim željama i ne padaju u zamke mogućih predrasuda ili trendova, već da otvoreno razgovaraju, saslušaju i prepoznaju sposobnosti i interesovanja svoje djece. Sa druge strane, učenike ću podsjetiti da se prijateljstvo iz osnovne škole može sačuvati i tokom srednje, zato nema potrebe žrtvovati lične želje i upisati školu koju upisuje najbolji drug ili drugarica, posebno ako u njoj ne prepoznaju perspektivu za posao i mogućnost za napredovanje.

PR Služba

Ona je sa učesnicima podijelila zapažanje da kompanije više vole da ulažu u učenike koji u njima pohađaju praksu, odnosno stiču potrebne stručne kvalifikacije, radne navike, osjećaj za timski rad i detaljno su upoznati sa procesom rada, nego da na tržištu traže radnike koje tek treba da obučavaju.
Predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović istakao je da da dualni sistem obrazovanje mora biti centralni stub evropskog stručnog obrazovanja i da je potrebna njegova dalja promocija i razvoj.

“Podsticanja učenika da se upisuju na obrazovne programe koje je tržište rada prepoznalo kao deficitarne, u školskoj 2017/2018. godini podijeljeno je 119 stipendija, od čega je sredstva za 15 stipendija obezbijedila Privredna komora. U ovoj školskoj godini Ministarstvo prosvjete planira da dodijeli 300 stipendija za deficitarne kvalifikacije, pri čemu će sredstva za 30 stipendija obezbijediti Privredna komora”, naglasio je Golubović.

U okviru konferencije, pored mnogobrojnih panelista, ministarka ekonomije Dragica Sekulić, koja je i sama pohađala srednju stručnu školu, svojim ličnim primjerom, ohrabrila je učenike pred kojima stoji izbor srednje škole.

Konferencija je organizovana u sklopu Evropske nedjelje vještina stečenih u stručnom obrazovanju, inicijative Evropske komisije koja ima za cilj promociju stručnog obrazovanja.

PR služba Ministarstva prosvjete