Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Шеховић: За стручне школе 16 нових програма и преко 600 стипендија

Шеховић: За стручне школе 16 нових програма и преко 600 стипендија
Датум објаве: 09.05.2019 11:32 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


Почиње овогодишња кампања “Стручно је кључно”, за наредну школску годину урађено је чак 16 нових, модуларизованих програма за средње стручне школе, биће додијељено преко 600 стипендија за дефицитарна занимања у овим школама, а наредне школске године очекује се и преко 800 ученика у дуалном образовању, поручио је министар просвјете др Дамир Шеховић на данашњој конференцији поводом почетка Кампање. На конференцији су говорили и директор Центра за стручно образовање Душко Рајковић и директорица Средње мјешовите школе “Младост” из Тивта Јованка Вујачић. Како је министар саопштио, очекује се и да наредне школске године у средње стручне школе стигне опрема вриједна 2,5 милиона еура, али и да средња стручна школа у Голубовцима почне са радом у септембру. Конкурс за упис у средње школе биће објављен након 20. маја.

На Конференцији је истакнуто да су за 3 школске године урађена укупно 42 нова, модуларизована програма за средње стручне школе. Модуларизовани програми укључују потпуно нови концепт наставе, раде се са послодавцима, а подразумијевају и да ученик завршетком појединих модула и прије краја школе може стећи стручну квалификацију, чиме се смањују тзв. осипници из система образовања и омогућава тржишту да у сваком моменту зна којим квалификацијама и знањима неко располаже.

Конкретно, неки од нових, модуларизованих образовних програма за наредну школску годину су: Оператер хемијских процеса и испитивања; Техничар хемијско-фарамцеутских процеса и испитивања; Техничар за логистику, шпедицију и царину; Музички извођач који садржи модуле за 18 инструмената; Музички сарадник; Посластичар; Пекар; Ветеринарски техничар; Козметички техничар и др.

ПР служба Министарства просвјете

Министар Шеховић је о дуалном систему образовања, који подразумијева паралелно учење у школи и обуку код послодавца, рекао „У школској 2017/2018. години по овом облику образовања образовало се 280 ученика код око 100 послодаваца, у 12 општина и 18 школа. У овој, школској 2018/2019. години укључено је скоро 580 ученика код скоро 250 послодаваца, у 18 општина и 26 школа. Очекује се да у наредној, 2019/20 школској години, буде укључено нових 250 ученика, односно укупно да у дуално образовање буде укључено преко 800 ученика код минимум 250 послодаваца, у 19 општина и 28 школа. И, нити једну примједбу нијесмо имали.“

Наглашено је и да је за предстојећу школску годину планирано да се додијели оквирно између 600 и 700 стипендија за оне ученике који се опредијеле за неко од дефицитарних занимања средњих стручних школа. Конкурс за додјелу стипендија биће објављен када и конкурс за упис у први разред средњих школа, а предаја документације за стипендије биће крајем јуна, када буде јасна ситуација са формирањем одјељења.

ПР служба Министарства просвјете

Сами конкурс за упис ученика у први разред средњих школа је у глобалу припремљен, биће објављен послије 20. маја, а предаја документације биће у другој половини јуна. И ове године у току трајања рока за подношење пријава за упис, уписна комисија је дужна да сваког дана објави на огласној табле школе ажурирану ранг листу пријављених кандидата у циљу њиховог информисања о мјесту на ранг листи.

Госпођа Вујачић истакла је да школа на чијем је челу има 33 ученика у дуалном образовању, као и да су неки од највећих привредника у Титу укључени у овај облик образовања, те да су искуства одлична.

Господин Душко Рајковић нагласио је да сви послодавци у дуалном образовању пролазе строг и темељан процес контрола и селекција, што је и један од разлога што до сада није било жалби од стране ученика.

Овогодишња кампања “Стручно је кључно – запосли се, заради и себе изгради ће подразумијевати не само израду спота, већ и јавне поруке неких од успјешних људи који су завршли стручне школе или су успјешни у некој од области које се изучавају у средњим стручним школама. Планирано је неколико великих догађаја на којима ће се основци моћи упознати са понудом средњих стручних школа, а први ће се одржати ове суботе, на Тргу у Главном граду.