Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Кампања “Стручно је кључно” у Беранама: Лични афинитети и добра информисаност кључни за избор средње школе

Кампања “Стручно је кључно” у Беранама: Лични афинитети и добра информисаност кључни за избор средње школе
Датум објаве: 14.05.2019 15:34 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


Да су лични афинитети и таленти уз добру информисаност о програмима школа кључни за одабир средње школе, поручено је данас беранским полуматурантима у наставку кампање “Стручно је кључно! Алати будућности су у твојим рукама”, у оквиру које је у Средњој стручној школи одржана презентација образовних програма које нуде школе ове општине.

Полуматурантима су се обратили директор Директората за опште средње, стручно и образовање одраслих Вељко Томић, директор Центра за стручно образовање Душко Рајковић и директор ЈУ Средња стручна школа Насер Гарговић.

ПР служба Министарства просвјете

Овом приликом Томић је рекао да изузев опсежне кампање коју спроводи с циљем популаризације стручног образовања, Министарство просвјете посвећено и подизању нивоа квалитета стручног образовања, те да су уведени нови, модуларизовани програми у средње стручне школе, који укључују потпуно нови концепт наставе и исходе учења. Поред тога, према његовим ријечима, Министарство ће уложити око 2,5 милиона еура у опремање кабинета стручних школа, а око 2 милиона еура за реконструкцију тих школа, чиме ће значајно побобољшани услови за учење и развој стручних вјештина.

Он је поручио основцима да обрате пажњу на потребе тржишта рада и дефицитарна занимања за која Министарство опредјељује значајна средства у виду стипендија, али да школу изаберу према личним афинитетима.

Томић је нагласио да је понуда образовних профила у Беранама разноврсна, атрактивна и усклађена са потребама тржишта рада, а посебан акценат је ставио на програме у трогодишњем трајању и дуално образовање.

ПР служба Министарства просвјете

Директор Центра за стручно образовање Душко Рајковић поручио је ученицима да Беране, након Подгорице, има најширу образовну понуду средњих стручних школа. Он је позвао полуматуранте да се код својих старијих другара, ученика средњих стручних школа информишу о искуствима из средњег стручног образовања, а нарочито дуалног облика образовања и изразио наду да ће њихова позитивна искуства допринијети да паметно бирају своје будуће занимање.

Он је рекао да бити ученик стручне школе носи бенефите попут стипендирања за дефицитарна занимања и могућност учешћа у дуалном облику образовања, али и овладавање пословима будућности.

Поручио је ученицима да размисле да ли је боље да користе апликације које су други осмислили, или да их они сами креирају и живе од тога.

ПР служба Министарства просвјете

Директор ЈУ Средња стручна школа Насер Гарговић, позвао је основце да се информишу о понуди средњих стручних школа на територији Општине, те да паметно бирају своје будуће занимање.

На данашњем догађају, ученици ЈУ Средња медицинска школа “Др Бранко Зоговић” демонстрирали су прву помоћ, ученици ЈУ Средња стручна школа представили су профиле Електротехничар за веб и мобилне апликације и Фризер, док су ђаци ЈУ Средња стручна школа "Вукадин Вукадиновић" представили профиле Кувар и Техничар дрвопрераде.

Кампања „Стручно је кључно“ једна од најуспјешнијих у организацији Министарства просвјете, као и да је већ показала одличне резултате у борби против предрасуда везаних за средње стручне школе за које су данас заинтересовани и одлични ђаци, а број ученика на трећем степену увећан је за око 200% у односу на претпрошлу школску годину.

Презентација у Беранама само је један у низу догађаја у оквиру Кампање којим Министарство, Центар за стручно образовање и средње стручне школе теже да ученицима предоче какве им могућности стручно образовање нуди, како би оно постало њихов први, а не резервни избор. Сљедећи догађај промоције средњих стручних школа биће одржан 17. маја у Будви, у Средњој мјешовитој школи „Данило Киш“.