Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

“СТРУЧНО ЈЕ КЉУЧНО” У БУДВИ: ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ ЗА ПРИМОРСКЕ СТРУЧНЕ ШКОЛЕ

“СТРУЧНО ЈЕ КЉУЧНО” У БУДВИ: ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ ЗА ПРИМОРСКЕ СТРУЧНЕ ШКОЛЕ
Датум објаве: 17.05.2019 14:45 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


У наставку кампање „Стручно је кључно! Алати будућности су у вашим рукама!“ данас су у дворишту Средње мјешовите школе „Данило Киш“ у Будви полуматурантима представљени образовни програми које нуде приморске стручне школе, а интересовање дјеце било је велико.

На данашњем догађају програме су представиле ЈУ Средња мјешовита школа „Данило Киш“, Будва, ЈУ средња поморска школа, Котор, ЈУ Средња мјешовита школа „Младост“, Тиват, ЈУ Средња стручна школа, Бар и ЈУ средња мјешовита школа „Иван Горан Ковачић“, Херцег Нови.

Полуматурантима су се обратили директор Директората за опште средње, стручно и образовање одраслих Вељко Томић, директор Центра за стручно образовање Душко Рајковић и В.Д. директора ЈУ Средња мјешовита школа „Данило Киш“ Иван Ивановић.

Обраћајући се основцима, Томић је рекао да је Министарство просвјете обезбиједило значајна финансијска средства за додатно подизање нивоа квалитета образовања у средњим стручним школама, те да ће услови бити све бољи, а програми модернији. Он је изразио задовољство што је „путујући караван“ промоције стручног образовања уз подршку приморских стручних школа, данас представљен у Будви, како би основцима указао на могућности које пружају ове школе.

ПР служба Министарства просвјете

Томић је рекао да држава снажно подржава стручно образовање, а чињеница да ће у сљедећој школској години бити уложено око 2,5 милиона еура у опремање кабинета стручних школа, око 2 милиона еура за обнову инфраструктуре, што уз даљи развој дуалног облика образовања које је све популарније међу ученицима и послодавцима, улива оптимизам и енергију да за даљи рад на промоцији и развоју стручног образовања.

Он је поручио основцима да обрате пажњу на потребе тржишта рада и дефицитарна занимања за која Министарство опредјељује значајна средства у виду стипендија, а која касније нуде готово сигурно запослење.

ПР служба Министарства просвјете

Директор Центра за стручно образовање Душко Рајковић рекао је да Кампања „Стручно је кључно“ нема за циљ да убиједи ученике да упишу средњу стручну школу, већ да их наведе да размисле о својим талентима, склоностима и будућности уопште, како би били сигурни да ће касније радити оно што воле и за шта су надарени.

Он је поручио основцима да је ово прва важна одлука коју треба да донесу, и уколико изаберу паметно, биће испуњенији и остваренији у послу, него радећи осредње неки посао према којем немају склоности.

В.Д. директора ЈУ Средња мјешовита школа „Данило Киш“ Иван Ивановић рекао је да интересовање ученика за образовне програме средњих стручних школа из године у годину расте, што указује на то да напори које се улажу у популаризацију ових школа нијесу узалудни. Он је позвао основце да се информишу о понуди приморских средњих стручних школа и размисле о избору свог будућег занимања.

На данашњем догађају, представљена су занимања кувар, конобар, пољопривредни техничар, економски и здравствени техничар, бродомашински техничар, наутички техничар и многи други.

Кампања „Стручно је кључно“ једна је од најуспјешнијих у организацији Министарства просвјете и већ је показала одличне резултате у борби против предрасуда везаних за средње стручне школе за које су данас заинтересовани и одлични ђаци, а број ученика на трећем степену увећан је за око 200% у односу на претпрошлу школску годину.

Презентација у Будви само је један у низу догађаја у оквиру Кампање којим Министарство, Центар за стручно образовање и средње стручне школе теже да ученицима предоче какве им могућности стручно образовање нуди, како би оно постало њихов први, а не резервни избор.