Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Завод за запошљавање и просвјета израдили информатор за полуматуранте "КУДА НАКОН ОСНОВНЕ ШКОЛЕ“

Завод за запошљавање и просвјета израдили информатор за полуматуранте "КУДА НАКОН ОСНОВНЕ ШКОЛЕ“
Датум објаве: 23.06.2020 12:56 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


Завод за запошљавање Црне Горе је, уз подршку институција из просвјете, објавио информатор „Куда након основне школе“ намијењен ученицима завршног разреда основне школе. Информатор је још један вид усмјерења и помоћи свршеним основцима, како би начинили прави избор када је ријеч о средњим школама. Лана Станишић, ученица средње ликовне школе са Цетиња „Петар Лубарда“ дизајнирала насловну страну публикације. Напомињемо да је конкурс за упис у средње школе у току, а сама електронска пријава биће организована у недјељи од 29. јуна на адреси www.уписи.еду.ме.

Како је саопштио директор директората у Министарству просвјете Вељко Томић, у свим општинама у Црној Гори има сасвим довољно уписних мјеста. „Завод за запошљавање је важан партнер Министарства, и вјерујемо да је Информатор изузетно користан документ за одабир будућег занимања, јер нуди не само податке о доступним смјеровима у средњим школама, већ и усмјерава полуматуранте у односу на њихове способности, личне особине, интересовања и вриједности“.Јевросима Пејовић из Завода, која је и уредница Информатора, поручила је: »Свједоци смо да данас више него икада раније тржиште рада одликују несигурност и брзе промјене. Стога, пружање подршке младим особама приликом избора занимања представља све већи изазов. Завод активно ради на информисању и савјетовању о каријери, као и на развоју других услуга професионалне оријентације. Управо нерационалан избор занимања, односно не узимање у обзир личних карактеристика, захтјева занимања и карактеристика тржишта приликом избора занимања је један од честих узрока незапослености“.


Сандра Бркановић, представница Центра за стручно образовање и једна од коауторки Информатора, истакла је значај средњих стручних школа и стручног образовања: „Центар за стручно образовање је у претходне четири године урадио 54 модуларизована образовна програма. Сви програми су савремени, прате најновије трендове и развој технологије, па самим тим обезбјеђују вјештине и знања потребне тржишту рада, као и проходност ка сродним факултетима. За ову школску годину, Центар је, заједно са члановима радних група састављеним од представника привреде, факултета и средњих стручних школа, припремио 13 нових модуларизованих образовних програма из 5 различитих сектора. Вјерујемо да је зато пред полуматурантима богат избор, коме треба детаљно и темељно да се посвете“.


Представници свих наведених институција поручили су да избор средње школе не би требало да представља само наставак образовања, већ школовање за занимање и стицање знања примјенљивих у пракси, која ће помоћи младој особи да се лакше укључи на на тржиште рада.

Публикација има за циљ да помогне будућим средњошколцима да направе најбољи избор будуће каријере. У њој су описана занимања за која се могуће школовати у Црној Гори, дате информације о свим средњим школама, као и информације о свијету рада и савјетима за бољу спознају личних особина.

Због ситуације изазване вирусом ЦОВИД19, за разлику од претходних, овогодишњи Информатор ће ученицима, родитељима, наставницима и свим који су заинтересовани, бити доступан у електронској форми. Публикацију је могуће преузети са сајтова Завода за запошљавање, Министарства просвјете, као и Центра за стручно образовање.
ИНФОРМАТОР можете преузети ОВДЈЕ.