Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

ШЕХОВИЋ: НОВО РАДОВЧЕ СА СТАРИМ ДУХОМ, СЛИЈЕДИ РЕКОНСТРУКЦИЈА ШКОЛЕ

ШЕХОВИЋ: НОВО РАДОВЧЕ СА СТАРИМ ДУХОМ, СЛИЈЕДИ РЕКОНСТРУКЦИЈА ШКОЛЕ
Датум објаве: 24.06.2020 13:00 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


Ресторан Радовче који је у власништву школе “Сергије Станић” и који послује преко 50 година, отворен је у потпуно новом руху, и то у склопу кампање „Стручно је кључно“. Са око 200 000 еура реконструисан је цјелокупан ресторан, кухиња, околни простор, ентеријер, измијењен је мени, а у новом ресторану обучаваће се ђаци са смјерова Кувар, Конобар, Гастроном и Ресторатер. Додатно, планирана је тотална реконструкција школе „Сергије Станић“ вриједна 800 000 еура. То су саопштили министар просвјете др Дамир Шеховић и директор школе „Сергије Станић“ Дарко Вукчевић на отварању новог ресторана, коме је присуствовао и предсједник Скупштине Црне Горе Иван Брајовић, те представници локалне управе.

„Сигуран сам да ћемо реконструкцијом Ресторана, која је била обимна, али и пажљива и темељна, потврдити епитет Радовча као култног мјеста Подгорице“, рекао је Шеховић, додавши да је да овај ресторан има преко 20 запослених, да кроз њега годишње прође преко 100 ђака, па је за све вријеме његовог постојања у њему обучено више хиљада ученика који данас раде широм Црне Горе и Европе. „Управо зато не чуди податак да ће баш реконструкцију школе „Сергије Станић“, која је власник ресторана Радовче, ускоро бити уложено 800 000 еура кроз пројекат са Европском инвестиционом банком“.

ПР служба Министарства просвјете

Како је истакао министар, у овом правцу треба развијати и капацитете осталих већих школа које се баве угоститељством и сродним областима. „Изузетно је важно у образовном систему имати школске ресторане, пекаре и радионице, чије услуге користе сви грађани и који су мост између привреде и образовања. Тиме показујемо да кадар у нашим школама није састављен само од теоретичара, већ људи са искуством, који знају како се функционише на терену, како се прави и пласира квалитетан производ, те шта муштерија или гост тражи“.

ПР служба Министарства просвјете

Директор Дарко Вукчевић је говорио о мјесту које Радовче заузима међу угоститељским објектима у Главном граду: „Радовче је мјесто на коме се деценијама пије прва јутарња кафа, прелиставају вијести, друже пријатељи и склапају пословни договори. Лоциран у строгом центру Подгорице, а сада и потпуно реновиран, отворен је за све суграђане, али и за оне који то нијесу – за све грађане који цијене добру услугу у квалитет понуде. Додатно, овај легендарни ресторан је био школа, али и друга кућа ђацима. Један од таквих примјера је и наш ђак Лазар Ичевић, који је узео учешће на такмичењу европских угоститељских и туристичких школа, те освојио златну медаљу и поставио нас на трон у овој области“.

Недавно је реконструисана и пекара са посластичаром у склопу Радовча са око 35 000 еура, али и дио крова школе „Сергије Станић“ са око 30 000 еура, те комплетан кров некадашњег Народног универзитета “Милун Божовић”, који сада припада школи “Сергије Станић”, са око 24.000 еура.