Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Шеховић: Четири факултета прилагођена особама са инвалидитетом, убрзо и два ресурсна центра

Шеховић: Четири факултета прилагођена особама са инвалидитетом, убрзо и два ресурсна центра
Датум објаве: 04.05.2018 14:26 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


Четрири факултета – Грађевински и Правни у Подгорици, Филозофски у Никшићу и Факултет за туризам и хотелијерство из Котора прилагођени су особама са инвалидитетом, кроз активности ХЕРИЦ пројекта вриједне 233 000 еура. То је данас саопштио министар просвјете др Дамир Шеховић након обиласка завршених радова на овим факултетима. Министар је разговарао и са деканом Правног факултета др Велимиром Ракочевићем и деканом грађевинског факултета др Срђом Алексићем, те саопштио да је у око 107 образовно-васпитних установа у Црној Гори прилагођен приступ.

Од укупне уговорене вриједности, на Филозофском факултету Никшић изведени су радови од преко 113 000 еура. На Грађевинском факултету у Подгорици изведени су радови од преко 54 000 еура. На Правном факултету у Подгорици изведени су радови у вриједности од скоро 39 000 еура, а на Факултету за туризам и хотелијерство у Котору изведени су радови од скоро 28 000 еура.

Осим тога, Шеховић је најавио и нове пројекте: “У току љета ћемо два ресурсна центра у Главном граду додатно прилагодити особама са инвалидитетом, и то у оквиру пројекта Енергетске ефикасности који радимо са КфW банком“. Планирани почетак радова је средина маја за Ресурсни центар „Подгорица“, те средина јуна за Ресурсни центар "1. јун".

ПР служба

Шеховић се посебно осврнуо на то да се мора још пуно и озбиљно радити на побољшању стања у овој области: “Приступ објектима лица са инвалидитетом не смије бити питање нечије добре воље. То што је ријеч о комплексним и финансијски захтјевним активностима, ни најмање нас не амнестира од обавеза. У том смислу, ни данашњи обилазак не видим као нешто чиме се треба посебно хвалити, већ као догађај са кога јавности треба послати поруку да сви морамо радити много више и много боље, како бисмо показали да кад кажемо “иста права за све”, то заиста и мислимо.”

Декан Грађевинског факултета у Подгорици Срђа Алексић рекао је: “Министарство просвјете нас је препознало као карику на коју треба обратити пажњу. И ова активност за Грађевински факултет значи пуно.”

Велимир Ракочевић, декан Правног факултета у Подгорици, говорио је о значају пројекта за ту високошколску установу, нагласивши да је тај факултет готово читаву литературу има у електронском облику, учинивши је тиме много доступнијом, али и лакшом за коришћење особама са инвалидитетом.

Адаптација поменута четири факултета је урађена кроз пројекат “Високо образовање и истраживање за иновације и конкурентност” - ХЕРИЦ, који се финансира из кредита Свјетске банке. Укупна вриједност радова је 233 000 еура и радови су завршени у роковима.

ВИДЕО: Изјава министра Шеховића поводом обиласка факултета прилагођених особама с инвалидитетом