Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Шеховић у Бриселу: формирати Регионалну агенцију за квалитет у високом образовању

Шеховић у Бриселу: формирати Регионалну агенцију за квалитет у високом образовању
Датум објаве: 26.06.2018 14:43 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Министар просвјете др Дамир Шеховић предложио је формирање Регионалне агенције за квалитет у високом образовању током Министарског састанка Платформе за Западни Балкан, који се одржава у Бриселу. Ово тијело би се, како је појаснио, бавило контролом и обезбјеђењем квалитета у високом образовању, те акредитацијом високошколских установа. Установе у региону тако би се акредитовале по истим критеријумима, усаглашеним са европским стандардима. Осим тога, предложио је и активности на успостављању система рангирања установа високог образовања у региону, што је подржано од стране учесника.

Састанак се одржава 25. и 26. јуна у оквиру Платформе за Западни Балкан, чији је циљ подршка реформама у земљама кандидатима и потенцијалним кандидатима и учешће тих земаља у образовним програмима ЕУ.

На догађају је разговарано и о активностима радне групе која се бави академским признавањем квалификација, у циљу развоја модела за аутоматско признавање квалификација у земљама Западног Балкана, до уласка у ЕУ.

Министар је излагањем присутне упознао са образовном реформом која је спроведена прошле године. Закључио је поруком да су основни циљеви црногорског Министарства просвјете: “...знање доступно свима независно од материјалних могућности, системска а не ад хоц брига о талентима, школа као васпитна, а не само образовна установа, боља образовна инфраструктура, функционално знање као посљедица интерактивног умјесто предавачког типа наставе и интегрисање у европски систем образовања“.

Министар се састао и са македонским министром науке и образовања Арбером Адемијем, са којим је размијенио мишљења о тренутној ситуацији у овој области.

ПР Служба

На састанку је говорено о реформама у образовању на Западном Балкану, о активностима које се организују у оквиру Платформе, те аутоматском признавању академских квалификација на Западном Балкану.

Учесници Састанка су и Темис Кристофидоу, директорица Генералног директората за образовање, младе, спорт и културу Европске комисије, Тибор Наврачић, европски комесар за образовање, културу и младе, Горан Свилановић, генерални секретар Савјета за регионалну сарадњу и Карлос Моедас, европски комесар за истраживање и иновације.