Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Шеховић: Повећаваћемо број програма студентских размјена

Шеховић: Повећаваћемо број програма студентских размјена
Датум објаве: 13.09.2018 10:56 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


Министар просвјете др Дамир Шеховиц предводи делегацју која учествује на 30. годишњој конференцији Европске асоцијације за образовање у Женеви, чија је тема интернационализација високог образовања.

Циљ је размјена искуства и упознавање са најбољим праксама у систему високог образовања, представљање земаља и њихових система високог образовања, установа високог образовања, Ерасмус + програма и других.

Шеховиц је истакао да ће Црна Гора даље повећавати број програма који се односе на студентске размјене и стипендирања.

“Интернационализација високог образовања и добри програми размјене“ нагласио је Шеховиц, „један су од важних показатеља квалитета високог образовања у било којој земљи. Затвореност високог образовања води у изолацију друштва, а нама су потребни млади људи који критички промишљају, доносе нова знања са циљем унапређења система, а програми размјене засигурно у томе могу помоћи. Студенти који су имали прилику да се упознају са облашћу за коју се школују и кроз друге образовне системе, докзано се лако сналазе при преласку на тржисте рада“.

ПР служба Министарства просвјете

Према подацима са Конференције, једном од три студента који су користили програме мобилнисти је понуђен стални посао; свршени студенти са међународним искуством имају за 50% мању могућност да буду дугорочно незапослени; 64% послодаваца истакло је да има тенденцију да студентима који су имали међународно искуство дају већу професионалну одговорност; док 44% студентата са међународним искуством има вецу могућност за менаџерске позиције у оквиру првих десет година уласка на тржиште рада.

Како је министар истакао, црногорским студентима су већ доступне бројне стипендије страних влада и организација, те бројни програми мобилности. „На годишњем нивоу у програмима стипендирања и размјена учествује између 300 и 400 црногорских студената“, истакао је он. „Наше је да им пружимо могућност да упознају свијет, али и обезбиједимо да знање које су стекли примијене у Црној Гори“.

Министар је рекао и да Министарство годишњим конкурсом суфинансира магистарске и докторске студије, те путне трошкове дијела студената који су корисници програма размјене, као и да се сви конкурси за стипендије редовно објављују на сајту Министарства просвјете, како би заинетерсовани студенти имали прилику да на једном мјесту нађу највећи дио информација на ову тему.

Овогодишња тема Конференције је ''Поглед напријед'', а учесници ће имати прилику да се упознају са системима високог образовања у свијету, и могућностима које су понуђене међународним студентима. Осим тога, размијениће се искуства у вези са критеријумима и процедурама за признавање диплома. Ријеч је о једном од највецих догађаја о интернационалном образовању у свијету.

ПР Служба Министарства просвјете