Manja slova Veća slova RSS

>

Održana Konferencija „Uključivanje romske i egipćanske đece u vaspitno-obrazovni sistem u Crnoj Gori: dobre prakse i naučene lekcije“

Datum objave: 24.12.2012 16:36 | Autor: Milodarka Mitrovic

Ispis Štampaj stranicu


Konferencija pod nazivom „Uključivanje romske i egipćanske đece u vaspitno-obrazovni sistem u Crnoj Gori: dobre prakse i naučene lekcije” održana je u petak, 21. decembra 2012. godine u Hotelu “Crna Gora” u Podgorici, u saradnji Ministarstva prosvjete Crne Gore i Save the Children za śeverozapadni Balkan.

Pored predstavnika Ministarstva i organizacije Save the Children, koja radi na uključivanju đece RE populacije u sistem obrazovanja i vaspitanja i poboljšanju društvenih i životnih uslova za đecu najośetljivijih grupa stanovništva sa područja śevernog dijela Crne Gore kroz uspješnu saradnju sa partnerskom organizacijom „Enfants“ iz Rožaja, Konferenciji su prisustvovali i predstavnici  trideset pet partnera, iz vladinog i nevladinog sektora, koji su uključeni u proces integracije romske i egipćanske đece u vaspitno-obrazovni sistem u Crnoj Gori.

Prisutni su imali priliku da se upoznaju sa dosadašnjih aktivnostima organizatora Konferencije, kao i sa aktivnostima Crvenog krsta Crne Gore, Opštine Berane, EU projekta “Servisi inkluzivnog obrazovanja” – IPA 2010 i Projekta Romskog obrazovnog fonda „Studentski volonterizam – od segregacije do kvalitetne integracije romskih učenika“.

Pomoćnica ministra Vesna Vučurović kazala je da se iz  godine u godinu povećava broj romske i egipćanske đece u sistemu obrazovanja Crne Gore, što je pozitivan trend i podstrek za dalji rad na unapređenju njihovog obrazovanja. Istakla je da je povećan broj RE đece uključene u predškolsko vaspitanje i obrazovanje, što je takođe pozitivan pomak, ako se ima na umu potreba uključivanja ove đece u ranom razvoju.

Učesnici Konferencije su u grupama razgovarali o podršci i resursima za sistemsko uključivanje đece romskog i egipćanskog porijekla u vaspitno-obrazovni sistem, kao i o indikatorima kvaliteta implementacije sistema podrške njihovog uključivanju u navedeni sistem. Zajednički je ocijenjeno da su razmjena iskustava i saradnja svih organizacija i institucija osnovni preduslov za napredak u ovoj oblasti.