Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Програм донација за основне потребе становништва (ПОПОС)

Датум објаве: 15.04.2014 16:01 | Аутор: Милодарка Митровиц

Испис Штампај страницу


Програм донација за основне потребе становништва (ПОПОС) Владе Јапана има за циљ да подржи економски и социјални развој земље. Животна средина, здравствена и социјална заштита и образовање су главне области интересовања Владе Јапана.

За ПОПОС програм донација могу конкурисати здравствене установе, основне школе и вртићи, јавна комунална предузећа, установе социјалне заштите, удружења, међународне или локалне невладине организације (остале непрофитне организације), али и локални органи власти и други субјекти. Само директни корисници могу аплицирати (посредовање није могуће). Физичка лица не могу конкурисати за ПОПОС донације.

ПОПОС пројекти су предвиђени као једнократна, неповратна помоћ. Најчешћи примјери реализованих донација су: реконструкција зграда школа и вртића (најчешће је у питању замјена прозора и врата или реконструкција мокрог чвора, крова и подова), медицинска опрема и возила хитне помоћи, возила за одношење смећа и контејнери, цистерне и чистилице, специјална возила за превоз лица са посебним потребама, опрема за институције социјалне заштите и друго.

Максимални буџет за појединачни пројекат је 10 милиона јапанских јена. Због курсних разлика тај износ у еурима варира из године у годину.

Пријаве за ПОПОС донације Амбасада Јапана прима током цијеле године, али препоручује се да се пошаљу што раније. Фискална година траје од априла до марта наредне године.

Укупан износ помоћи кроз ПОПОС програм донација у Црној Гори од 1998. године је око 2 милиона еура. Укупан износ јапанске помоћи Црној Гори у току истог периода је око 15 милиона еура.

У Црној Гори је до сада реализован 31 ПОПОС пројекат: у области здравства 15 пројеката, у области образовања 11 пројеката, у области социјалне заштите и заштите животне средине 5 пројеката.

Основне информације о ПОПОС програму донација можете преузети овдје...ГГП Инфо МНЕ.пдф, а неопходна документација, као и додатна објашњења су доступни на интернет страници Амбасаде Јапана у Црној Гори:

хттп://www.yу.емб-јапан.го.јп/јоинтадмин/монтенегро/ср/донатион.хтмл

Контакт особе у Амбасади Јапана:

Бојана Радојичић

Душан Арбутина

Координатори пројеката за основне потребе становништва у Србији и Црној Гори

Амбасада Јапана

Генексови Апартмани

Владимира Поповића 6

11070 Нови Београд

Тел: +381 11 301 2800

Фаx: +381 11 711 8258

Е-маил: бојана.радојициц@с1.мофа.го.јп и дусан.арбутина@с1.мофа.го.јп