Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Потписати програм сарадње у образовању Црне Горе и Словачке

Потписати програм сарадње у образовању Црне Горе и Словачке
Датум објаве: 01.02.2017 16:30 | Аутор: ПР служба Министарства просвјете

Испис Штампај страницу


За Црну Гору и Словачку које имају изграђене пријатељске односе, планирано потписивање програма о сарадњи у образовању између ресорних министарстава, представљало би значајан корак у даљем јачању тих односа, закључено је на данашњем састанку министра просвјете др Дамира Шеховића с амбасадором Републике Словачке у Црној Гори Њ. Е. Романом Хлобеном.

Током састанка истакнута је важност сарадње наших двију земаља у оквиру Централноевропског програма за размјену студената и предавача - ЦЕЕПУС (Централ Еуропеан Еxцханге Програм фор Университy Студиес), који тренутно има 14 држава чланица. ЦЕЕПУС обезбјеђује стипендије за студенте основних и постдипломских студија и универзитетске професоре за студијски боравак, курсеве језика, интензивне курсеве и студентске екскурзије у некој од земаља чланица. Разговарано је и о другим иницијативама кроз које је већ успостављена сарадња у овој области, као и о стипендијском програму Словачке који је осмишљен као подршка мобилности за иностране студенте.

Предмет посебне пажње били су договори у вези са планираним потписивањем програма о сарадњи двију земаља у образовању, којим би се додатно подстакла размјена информација и искуства, као и мобилност студената и професора.

Састанак је закључен обостраним увјерењем у продуктиван наставак заједничких активности, уз најаву посјете словачког министра образовања, науке, истраживања и спорта Црној Гори, те позив министру Шеховићу да посјети Републику Словачку ради размјене информација на министарском нивоу.