Manja slova Veća slova RSS

>

Potpisati program saradnje u obrazovanju Crne Gore i Slovačke

Potpisati program saradnje u obrazovanju Crne Gore i Slovačke
Datum objave: 01.02.2017 16:30 | Autor: PR služba Ministarstva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Za Crnu Goru i Slovačku koje imaju izgrađene prijateljske odnose, planirano potpisivanje programa o saradnji u obrazovanju između resornih ministarstava, predstavljalo bi značajan korak u daljem jačanju tih odnosa, zaključeno je na današnjem sastanku ministra prosvjete dr Damira Šehovića s ambasadorom Republike Slovačke u Crnoj Gori NJ. E. Romanom Hlobenom.

Tokom sastanka istaknuta je važnost saradnje naših dviju zemalja u okviru Centralnoevropskog programa za razmjenu studenata i predavača - CEEPUS (Central European Exchange Program for University Studies), koji trenutno ima 14 država članica. CEEPUS obezbjeđuje stipendije za studente osnovnih i postdiplomskih studija i univerzitetske profesore za studijski boravak, kurseve jezika, intenzivne kurseve i studentske ekskurzije u nekoj od zemalja članica. Razgovarano je i o drugim inicijativama kroz koje je već uspostavljena saradnja u ovoj oblasti, kao i o stipendijskom programu Slovačke koji je osmišljen kao podrška mobilnosti za inostrane studente.

Predmet posebne pažnje bili su dogovori u vezi sa planiranim potpisivanjem programa o saradnji dviju zemalja u obrazovanju, kojim bi se dodatno podstakla razmjena informacija i iskustva, kao i mobilnost studenata i profesora.

Sastanak je zaključen obostranim uvjerenjem u produktivan nastavak zajedničkih aktivnosti, uz najavu posjete slovačkog ministra obrazovanja, nauke, istraživanja i sporta Crnoj Gori, te poziv ministru Šehoviću da posjeti Republiku Slovačku radi razmjene informacija na ministarskom nivou.