Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Активнија сарадња Црне Горе и Мађарске у области високог и дуалног образовања

Активнија сарадња Црне Горе и Мађарске у области високог и дуалног образовања
Датум објаве: 13.02.2017 17:11 | Аутор: ПР служба Министарства просвјете

Испис Штампај страницу


Министар просвјете др Дамир Шеховић састао се данас, 13. фебруара са амбасадором Мађарске Њ. Е. Кристијаном Пошом, са којим је разговарао о сарадњи двију држава у области образовања са акцентом на високо образовање, програме мобилности студената и дуално образовање.

Министар Шеховић је рекао да недавно потписани Споразум између Владе Црне Горе и Владе Мађарске о сарадњи у области образовања, културе, спорта и младих отвара нове могућности за размјену искустава и даље унапређење односа.

Он је истакао да ће у оквиру овог Споразума бити формирано радно тијело које ће пратити реализацију сарадње у области образовања, а приоритети ће бити повезивање институција високог образовања, мобилност студената и наставног кадра, као и дуално образовање које је у Мађарској на високом нивоу.

Такође, министар Шеховић је упознао амбасадора Пошу са реформом образовања и системском измјеном закона из ове области и изразио наду да ће искуства Мађарске помоћи Црној Гори да унаприједи образовни систем.

Амбасадор Поша је похвалио напредак Црне Горе када је ријеч о образовању и додао да је најбољи начин сарадње размјена студената који ће позитивна искуства стечена током размјене пренијети у своју земљу.

Амбасадор Поша је оцијенио да Мађарска умногоме може помоћи Црној Гори у образовању из области пољопривреде. У том контексту, нагласио је да Влада Мађарске у сарадњи са Организацијом за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО), додјељује одређени број стипендија кандидатима из Црне Горе за студије у области пољопривреде, заштите биља, руралног развоја, агробизниса, сигурне прехране животиња и хортикултуре.

Он је, такође истакао примјере добре праксе Мађарске у области дуалног образовања и позвао на интензивнију сарадњу у овој области наглашавајући да би искуства те земље могла бити драгоцијена за Црну Гору.

Саговорници су се сагласили да је важност школовања кадра који ће одговорити потребама тржишта рада један од кључних фактора развоја Црне Горе.

ПР служба Министарства просвјете