Manja slova Veća slova RSS

>

Aktivnija saradnja Crne Gore i Mađarske u oblasti visokog i dualnog obrazovanja

Aktivnija saradnja Crne Gore i Mađarske u oblasti visokog i dualnog obrazovanja
Datum objave: 13.02.2017 17:11 | Autor: PR služba Ministarstva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Ministar prosvjete dr Damir Šehović sastao se danas, 13. februara sa ambasadorom Mađarske NJ. E. Kristijanom Pošom, sa kojim je razgovarao o saradnji dviju država u oblasti obrazovanja sa akcentom na visoko obrazovanje, programe mobilnosti studenata i dualno obrazovanje.

Ministar Šehović je rekao da nedavno potpisani Sporazum između Vlade Crne Gore i Vlade Mađarske o saradnji u oblasti obrazovanja, kulture, sporta i mladih otvara nove mogućnosti za razmjenu iskustava i dalje unapređenje odnosa.

On je istakao da će u okviru ovog Sporazuma biti formirano radno tijelo koje će pratiti realizaciju saradnje u oblasti obrazovanja, a prioriteti će biti povezivanje institucija visokog obrazovanja, mobilnost studenata i nastavnog kadra, kao i dualno obrazovanje koje je u Mađarskoj na visokom nivou.

Takođe, ministar Šehović je upoznao ambasadora Pošu sa reformom obrazovanja i sistemskom izmjenom zakona iz ove oblasti i izrazio nadu da će iskustva Mađarske pomoći Crnoj Gori da unaprijedi obrazovni sistem.

Ambasador Poša je pohvalio napredak Crne Gore kada je riječ o obrazovanju i dodao da je najbolji način saradnje razmjena studenata koji će pozitivna iskustva stečena tokom razmjene prenijeti u svoju zemlju.

Ambasador Poša je ocijenio da Mađarska umnogome može pomoći Crnoj Gori u obrazovanju iz oblasti poljoprivrede. U tom kontekstu, naglasio je da Vlada Mađarske u saradnji sa Organizacijom za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), dodjeljuje određeni broj stipendija kandidatima iz Crne Gore za studije u oblasti poljoprivrede, zaštite bilja, ruralnog razvoja, agrobiznisa, sigurne prehrane životinja i hortikulture.

On je, takođe istakao primjere dobre prakse Mađarske u oblasti dualnog obrazovanja i pozvao na intenzivniju saradnju u ovoj oblasti naglašavajući da bi iskustva te zemlje mogla biti dragocijena za Crnu Goru.

Sagovornici su se saglasili da je važnost školovanja kadra koji će odgovoriti potrebama tržišta rada jedan od ključnih faktora razvoja Crne Gore.

PR služba Ministarstva prosvjete