Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Одржана презентација о новим смјерницама за писање садржаја поглавља Еурyпедије

Одржана презентација о новим смјерницама за писање садржаја поглавља Еурyпедије
Датум објаве: 15.06.2017 08:49 | Аутор: ПР служба Министарства просвјете

Испис Штампај страницу


Представнице Националне јединице Еурyдице за Црну Гору, која постоји у оквиру Министарства просвјете, Тамара Товјанин и Биљана Мишовић, одржале су презентацију о новим смјерницама за писање садржаја поглавља Еурyпедије, највеће и најобухватније веб енциклопедије образовних система Европе, под називом Принципи писања описа националних система за веб.

Презентовању нових смјерница присуствовали су представници Завода за школство, Центра за стручно образовање, Испитног центра и Министарства просвјете, институција које, из своје надлежности, редовно ажурирају информације о актуелностима и круцијалним реформама у конкретном нивоу образовања.

Како би се садржај Еурyпедије, као искључиво веб издања, приближио читаоцима и учинио лакшим и пријемчивијим за читање, све националне Еурyдице јединице ће садржаје информација, у сваком поглављу, ускладити са принципима писања за веб које је прописала ЕАЦЕА, агенција Европске комисије задужена за руковођење овом мрежом. Поштовање ових принципа представља својеврстан изазов с обзиром да креатори информација, које се пласирају на веб страницу Еурyпедије, морају приступити новом начину преношења информација, тако да тзв. дигитални читаоци могу брзо и лако да дођу до информација.

Све ово ће допринијети и већој видљивости Еурyпедије, као кредибилног и референтног извора података о образовним системима Европе, а лакше разумљив и прегледнији садржај информација ће креаторима политика, истраживачима, новинарима, као и свима који су заинтересовани бити од веће користи.