Manja slova Veća slova RSS

>

Održana prezentacija o novim smjernicama za pisanje sadržaja poglavlja Eurypedije

Održana prezentacija o novim smjernicama za pisanje sadržaja poglavlja Eurypedije
Datum objave: 15.06.2017 08:49 | Autor: PR služba Ministarstva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Predstavnice Nacionalne jedinice Eurydice za Crnu Goru, koja postoji u okviru Ministarstva prosvjete, Tamara Tovjanin i Biljana Mišović, održale su prezentaciju o novim smjernicama za pisanje sadržaja poglavlja Eurypedije, najveće i najobuhvatnije veb enciklopedije obrazovnih sistema Evrope, pod nazivom Principi pisanja opisa nacionalnih sistema za veb.

Prezentovanju novih smjernica prisustvovali su predstavnici Zavoda za školstvo, Centra za stručno obrazovanje, Ispitnog centra i Ministarstva prosvjete, institucija koje, iz svoje nadležnosti, redovno ažuriraju informacije o aktuelnostima i krucijalnim reformama u konkretnom nivou obrazovanja.

Kako bi se sadržaj Eurypedije, kao isključivo veb izdanja, približio čitaocima i učinio lakšim i prijemčivijim za čitanje, sve nacionalne Eurydice jedinice će sadržaje informacija, u svakom poglavlju, uskladiti sa principima pisanja za veb koje je propisala EACEA, agencija Evropske komisije zadužena za rukovođenje ovom mrežom. Poštovanje ovih principa predstavlja svojevrstan izazov s obzirom da kreatori informacija, koje se plasiraju na veb stranicu Eurypedije, moraju pristupiti novom načinu prenošenja informacija, tako da tzv. digitalni čitaoci mogu brzo i lako da dođu do informacija.

Sve ovo će doprinijeti i većoj vidljivosti Eurypedije, kao kredibilnog i referentnog izvora podataka o obrazovnim sistemima Evrope, a lakše razumljiv i pregledniji sadržaj informacija će kreatorima politika, istraživačima, novinarima, kao i svima koji su zainteresovani biti od veće koristi.