Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Град Пекинг размотриће могућности стипендирања црногорских студентата

Град Пекинг размотриће могућности стипендирања црногорских студентата
Датум објаве: 14.09.2017 14:55 | Аутор: ПР служба Министарства просвјете

Испис Штампај страницу


Представници Министарства просвјете одржали су састанак са дијелом делегације НР Кине која борави у Црној Гори поводом Форума градоначелника главних градова Средње и Источне Европе, са којег је поручено да је сарадња у области високог образовања све јача, те да је да ће Град Пекинг размотрити могућности стипендирања црногорских студената.

Састанку су присуствовали генерална директорица Директората за предшколско и основно образовање и васпитање и образовање лица са посебним потребама Аријана Николић - Вучинић, начелник одјељења за међународну сарадњу и европске интеграције у Министарству просвјете Марко Вукашиновић, генерални директор комисије за питања образовања Града Пекинга Лиу Јухуи, директор Центра за медјународну образовну сарадњу Гу Тианганг и кинеска директорица Института Конфуције у Црној Гори Луо Цхун Xиа.

Саговорници су се осврнули на досадашњу успјешну сарадњу, при чему је генерални директор Комисије за питања образовања Града Пекинга Лиу Јухуи изразио задовољство што од 29 студената који су добитници стипендија Владе НР Кине, њих 13 борави у Пекингу.

На састанку је закључено да је први корак који је неопходно предузети у наредном периоду усагласавање и потписивање билатералног споразума о сарадњи у области образовања. На тај начин стећи ће се претпоставке за реализацију конкретних активности у дијелу размјене информација о законском оквиру, размјени ученика, студената и наставног особља.

Господин Јухуи је изразио наду да ће се стећи услови за успостављање посебног програма за стипендије који би био намијењен само црногорским студентима. Поред тога, као могуће механизме за будућу сарадњу предложио је нове програме стипендирања, као и Љетњи камп Пекинга, који се организује сваке године.

Како су у претходном периоду успостављени јаки темељи за унапређење сарадње измедју НР Кине и Црне Горе, саговорници су се сагласили да ће унапређење односа у области образовања допринијети и већој културној повезаности двију земаља.

ПР служба Министарства просвјете