Manja slova Veća slova RSS

>

Grad Peking razmotriće mogućnosti stipendiranja crnogorskih studentata

Grad Peking razmotriće mogućnosti stipendiranja crnogorskih studentata
Datum objave: 14.09.2017 14:55 | Autor: PR služba Ministarstva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Predstavnici Ministarstva prosvjete održali su sastanak sa dijelom delegacije NR Kine koja boravi u Crnoj Gori povodom Foruma gradonačelnika glavnih gradova Srednje i Istočne Evrope, sa kojeg je poručeno da je saradnja u oblasti visokog obrazovanja sve jača, te da je da će Grad Peking razmotriti mogućnosti stipendiranja crnogorskih studenata.

Sastanku su prisustvovali generalna direktorica Direktorata za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje lica sa posebnim potrebama Arijana Nikolić - Vučinić, načelnik odjeljenja za međunarodnu saradnju i evropske integracije u Ministarstvu prosvjete Marko Vukašinović, generalni direktor komisije za pitanja obrazovanja Grada Pekinga Liu Juhui, direktor Centra za medjunarodnu obrazovnu saradnju Gu Tiangang i kineska direktorica Instituta Konfucije u Crnoj Gori Luo Chun Xia.

Sagovornici su se osvrnuli na dosadašnju uspješnu saradnju, pri čemu je generalni direktor Komisije za pitanja obrazovanja Grada Pekinga Liu Juhui izrazio zadovoljstvo što od 29 studenata koji su dobitnici stipendija Vlade NR Kine, njih 13 boravi u Pekingu.

Na sastanku je zaključeno da je prvi korak koji je neophodno preduzeti u narednom periodu usaglasavanje i potpisivanje bilateralnog sporazuma o saradnji u oblasti obrazovanja. Na taj način steći će se pretpostavke za realizaciju konkretnih aktivnosti u dijelu razmjene informacija o zakonskom okviru, razmjeni učenika, studenata i nastavnog osoblja.

Gospodin Juhui je izrazio nadu da će se steći uslovi za uspostavljanje posebnog programa za stipendije koji bi bio namijenjen samo crnogorskim studentima. Pored toga, kao moguće mehanizme za buduću saradnju predložio je nove programe stipendiranja, kao i Ljetnji kamp Pekinga, koji se organizuje svake godine.

Kako su u prethodnom periodu uspostavljeni jaki temelji za unapređenje saradnje izmedju NR Kine i Crne Gore, sagovornici su se saglasili da će unapređenje odnosa u oblasti obrazovanja doprinijeti i većoj kulturnoj povezanosti dviju zemalja.

PR služba Ministarstva prosvjete