Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Одржана завршна конференција у оквиру ИПА ИВ компоненте у Црној Гори

Одржана завршна конференција у оквиру ИПА ИВ компоненте у Црној Гори
Датум објаве: 24.10.2017 12:35 | Аутор: ПР служба Министарства просвјете

Испис Штампај страницу


Завршна конференција Оперативног програма “Развој људских ресурса” 2012-2013, на којој су представљени резултати реализованих пројеката, одржана је данас у ЦентреВилле Хотел & Еxпериенце у Подгорици, а након тога отворен је и Сајам пројеката на којем су 23 излагача који су презентовали резултате пројеката у којима су учествовали.

Програм је започет у децембру 2014. и дио је ИВ компоненте Инструмента за претприступну помоћ (ИПА), усмјерене ка развоју људских ресурса. У завршној фази је реализација 40 пројеката из области запошљавања, образовања и науке, социјалне инклузије и техничке помоћи, а све активности биће финализоване до 31. децембра текуће године.

Иако је пред нама још неколико мјесеци интензивног рада до званичног краја Оперативног програма и свих пројеката, када ћемо и знати колики је пуни и потпуни учинак овог Програма за добробит грађана Црне Горе, већ сада имамо завидан број постигнутих резултата, истакао је миинистар рада и социјалног старања Кемала Пуришића.

У постизању ових резултата учествовали су Министарство рада и социјалног старања, Министарство просвјете, Министарство науке и Министарство финансија Црне Горе као институције које чине Оперативну структуру за ИПА ИВ компоненту. Међутим, кључна је сарадња која је кроз појединачне пројекте успостављена са представницима невладиних организација и удружења, локалних самоуправа, приватних предузећа и послодаваца, факултета и школа, казао је Дарко Петрушић, генерални директор Директората за научноистраживачку дјелатност Министарства науке.

Мубера Курпејовић, помоћница министра просвјете, издвојила је важност обуке 180 наставника, који су кључни у процесу дугорочног стварања квалитетног кадра на тржишту рада. Једнака шанса за све појединце је оно што је кључ овог Програма, наглашава Херман Шпиц, шеф Сектора за сарадњу у Делегацији Европске уније у Црној Гори, који се огледа и у главној поруци Програма: “Улажемо у људе, наш највреднији капитал” и додаје да ће Европска унија у наредном периоду и даље финансијски подржавати Црну Гору на путу ка ЕУ.

Укупна средства издвојена за овај Оперативни програм износе 5.803.344,00 €, од чега су средства Европске уније (ЕУ) 4.932.839.00 €, док је национално суфинансирање 870.505,00 €.

Додатне информације о Оперативном програму “Развој људских ресурса” 2012-2013 погледајте на званичном веб сајту: www.ипа4.ме.