Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Представљени резултати пројекта "Здравље = глава + срце + руке"

Представљени резултати пројекта "Здравље = глава + срце + руке"
Датум објаве: 22.12.2017 14:25 | Аутор: ПР служба Министарства просвјете

Испис Штампај страницу


У ЈУ ОШ „Милија Никчевић“ у Никшићу 21. децембра 2017. године је одржан округли сто на којем су представљене активности и резултати пројекта "Здравље = глава + срце + руке" који је одабран на конкурсу у оквиру програма “ацес – дјелуј локално” (Академија школа из Централне Европе), са идејом да се подигне свијест ученика о начину живота и посљедицама са којима се суочавају ученици са дијабетесом на свакодневном нивоу.

Пројекат је подржан од стране Министарства просвјете, а финансира га ЕРСТЕ фондација, уз координацију Интеркултуреллес Зентрума у сарадњи са Надациа Словенскеј спорител'не. Партнери у реализацији су ЈУ Специјална болница за плућне болести „Др Јован Булајић“ у Брезовику и Удружење наставника енглеског језика Црне Горе ЕЛТАМ.

На окрукролом столу госте је поздравила Славица Перошевић, директорица ЈУ ОШ „Милија Никчевић“, чланица координаторског тима пројекта истичући да је пројекат само почетак дјеловања на дату тему.

Докторица Гордана Рељић из партнерске организације Болница за специјалне плућне болести Брезовик је истакла чињеницу да је тема дијабетеса по први пут била предмет образовног пројекта у школама.

Испред Министарства просвјете учесницима се обратила Милодарка Вукашиновић, говорећи о ацес мрежи и истичући видљивост пројекта на локалном и међународном нивоу.

Светозар Бајовић, руководилац сектора за културу, Секретаријат за спорт, културу, младе и социјално старање из општине Никшић је говорио о важности сарадње са локалном заједницом истичући препознатљивост школе по реализованим активностима.

Наставница енглеског језика и координаторка пројекта Драгана Радоман и ученица ИX разреда Јелена Шућур су представиле активности у оквиру пројекта. Оне су објасниле да је након истраживања о тренутном знању о дијабетесу и начинима пружања помоћи и подршке ученицима са дијабетесом организовано предавање о дијабетесу, након чега је пројекат представљан на међународној конференцији у Сенецу у Словачкој.

На другом предавању које је одржано на Дан борбе против дијабетеса, ученици су имали прилику да измјере ниво глукозе у крви. Потом су одржани часови у одјељењским заједницама ученика са дијабетесом, које је водио родитељ. На самом крају пројекта је урађено и завршно истраживање.
Докторица Драгица Гудељ из ЈУ Специјална болница за плућне болести "Др Јован Булајић" у Брезовику је са учесницима подијелила њено искуство са одржаних предавања о дијабетесу, реакције и заинтересованост ученика.


Родитељ ученице са дијабетесом Зоран Никчевић је подијелио своја искуства са реализованих часова у одјељењским заједницама, приликом којих је разговарано са ученицима о дијабетесу као здравственом стању, упоређујући дневне навике ученика и истичући вољу и истрајност као битне факторе успјешности.

Тања Јовановић, педагошкиња школе и чланица координаторског тима пројекта је презентовала упоредну анализу истраживања на почетку и крају пројекта.

Закључци:
- Можемо констатовати да се након предвиђених активности ниво знања ученика о дијабетесу повећао у односу на неки претходни период.
- Ученици имају велику жељу да помогну у;еницима са дијабетесом и спремни су да реагују у специфичним ситуацијама у којима се очекује њихова помоћ и подршка.
- Неопходно је пратити како ће се даље одвијати ситуација у одјељењима ради олакшавања адаптације дјеци која имају дијабетес.

Препоруке:
- Континурана сарадња свих актера
- Наставак активности
- Радионице са родитељима
- Укључивање осталих одјељенских заједница
- Праћење и пружање подршке