Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Позив за достављање есеја: „Повратак на агенду – ЕУ проширење и Западни Балкан“

Позив за достављање есеја: „Повратак на агенду – ЕУ проширење и Западни Балкан“
Датум објаве: 31.01.2018 14:34 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


Центар за европске перспективе (ЦЕП), чије је сједиште у Словенији, организује јавну дебату у Бриселу, марта 2018. године под називом „Повратак на агенду – ЕУ проширење и Западни Балкан“.

Циљ планираног догађаја је да се покрене нова дебата о односима између ЕУ и Западног Балкана и да се чују јасне поруке са обије стране.

„Повратак на дневни ред: Проширење ЕУ и Западни Балкан“ наглашава замор у проширењу ЕУ и недостатак воље Западног Балкана за реформама. Од усвајања Солунске агенде, само је Хрватска од земаља Западног Балкана приступила ЕУ. Све друге земље су у различитим фазама процеса европских интеграција.

Заједнички регионални изазов је, међутим, успоравање процеса реформи. Недостатак воље за реформом заснива се на нејасној посвећености ЕУ проширењу. Млади из земаља Западног Балкана губе повјерење у своју будућност у ЕУ.

Једнодневни догађај организован у Бриселу покренуће нову дебату о проширењу. НВО и млади лидери из региона ће представити своје најновије ставове својим колегама из ЕУ и припремиће конкретне политичке препоруке.

С тим у вези, позивају се млади и представници организација младих у Црној Гори, да се укључе у јавну дебату са ЕУ доносиоцима одлука, достављањем есеја у оквиру овог позива (онлине апликациони формулар: хттп://бит.лy/В4WБYоутх).

По један аутор есеја из земље Западног Балкана ће имати прилику да се придружи јавној дебати у Бриселу (ЦЕП ће покрити трошкове путовања и смјештаја).

Рок за пријаву је 12. фебруар 2018. године, а списак одабраних аутора ће бити објављен 19. фебруара. Аутори ће бити бирани по критеријумима квалитета есеја и претходног искуства у датој области.

Контакт особа за више информација:
Тина Михелич, пројектни координатор
емаил: тина.михелиц@цеп.си

Више информација о позиву можете пронаћи на wеб страници:
хттпс://www.цеп.си/висеград/