Manja slova Veća slova RSS

>

Prijavljivanje na naknadni konkurs za srednje škole u avgustu, upisano 6503 učenika

Prijavljivanje na naknadni konkurs za srednje škole u avgustu, upisano 6503 učenika
Datum objave: 18.07.2018 10:20 | Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Naknadni konkurs za upis učenika u prvi razred srednjih škola je u pripremi i biće objavljen tokom jula, a prijavljivanje učenika planirano je za 15, 16. i 17. avgust. Određeni broj učenika osnovnih škola upućen je na popravne ispite koji će se održati u prvoj polovini avgusta, tako da će i ovi učenici moći da se prijave na konkurs u avgustovskom roku.

U srednje škole u junskom roku upisano je 6503 učenika. Od tog broja u programe gimnazije upisano je 2013 učenika. U stručne škole na programe u četvorogodišnjem trajanju upisano je 3419 učenika. Na programe stručnih škola u trogodišnjem trajanju upisan je 1071 učenik.

“Podaci jasno ukazuju na to da smo sa kampanjom za upis u stručne škole kao i drugim aktivnostima koje smo realizovali u prethodnom periodu, napravili značajne pomake u stručnom obrazovanju. Oni za rezultat imaju povećano interesovanje učenika za profile u srednjim stručnim školama, koji omogućavaju lakše uključivanje na tržište rada i dalji profesionalni razvoj”, saopštio je direktor Direktorata za srednje obrazovanje u Ministarstvu prosvjete Veljko Tomić.

“Karakteristično za upisni rok koji je završen je to da su u pojedinim školama formirana odjeljenja za obrazovne programe za koje dugo nije bilo interesovanja učenika ili ih nije bilo u obrazovnoj ponudi škola. Na primjer, u Tivtu je formirano odjeljenje kuvara, pri čemu se za upis prijavilo skoro dva puta više učenika od traženog broja. U Budvi se za ovaj program prijavilo dvostruko više učenika u odnosu na prethodnu školsku godinu. Kuvare ćemo poslije dužeg niza godina imati i u Ulcinju. U Podgorici se prijavilo odjeljenje više od traženog broja. Sva upisna mjesta za ovaj profil u junskom roku popunjena su u školama u Baru, Bijelom Polju, Nikšiću i Pljevljima. U Podgorici imamo prijavljene učenike za obrazovni program stolar.

Učenici ali i njihovi roditeljii su shvatili koje mogućnosti pružaju stručne škole. To su ustanove koje imaju prohodnost ka srodnim fakultetima radi nastavka obrazovanja, ali i omogućavaju kvalitetno praktično obrazovanje koje se realizuje u realnom radnom okruženju, što je ključno za bržu zapošljivost i ulazak na tržište rada”, zaključio je Tomić.