Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Почињу пријаве за седми круг Програма стручног оспособљавања: око 50% корисника наставило радни ангажман

Почињу пријаве за седми круг Програма стручног оспособљавања: око 50% корисника наставило радни ангажман
Датум објаве: 11.09.2018 10:07 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


Почињу пријаве за седми круг Програма стручног оспособљавања лица са стеченим високим образовањем. Прво ће се пријављивати послодавци, а потом корисници. Послодавци приватног и јавног сектора, који обављају дјелатност на територији Црне Горе, пријаву подносе од 15. септембра до 15. октобра текуће године. Корисници за обављање стручног оспособљавања подносе пријаву на Портал електронске управе од 15. октобра до 15. новембра текуће године.

Право на стручно оспособљавање имају лица са стеченим високим образовањем која немају радно искуство у одређеном нивоу образовања и на евиденцији су Завода за запошљавање.

Стручно оспособљавање корисника траје девет мјесеци и признаје се као радно искуство у трајању од 12 мјесеци и као услов за полагање одговарајућег стручног испита са стеченим високим образовањем.

Послодавци су дужни да корисницима пруже оспособљавање у складу са Програмом стручног оспособљавања лица са стеченим високим образовањем, док ће стручни тим задужен за реализацију Програма вршити контролу спровођења оспособљавања.

Циљ Програма је да олакша прелазак младих из свијета образовања у свијет рада кроз пружање могућности за додатно стицање знања, вјештина и компетенција. Програм треба да допринесе и смањењу незаполености младих, са којим се сусријеће читава Европа, као и да пружи смјернице установама високог образовања у конципирању уписне политике.

Програм су показао као врло успјешан, с обзиром на то да је око 50% корисника Програма наставило радни ангажман, што несумњиво доприноси смањењу незапослености младих људи.

Дипломирани студенти који су у радном односу са средњим образовањем немају право учешћа у Програму, већ се, како је наведено у позиву, морају налазити на евиденцији као незапослена лица.


Правилником о начину објављивања јавног позива, поступку и критеријумима за стручно оспособљавање прописано је да се јавни позив за стручно оспособљавање корисника код послодавца, који обавља дјелатност на територији Црне Горе, објављује на интернет страницама Управе за кадрове и Завода за запошљавање и у једном дневном листу који излази у Црној Гори, најкасније до 10. септембра текуће године.

Јавни позив Управе за кадрове можете преузети ОВДЈЕ

Образац за пријаву Управе за кадрове можете преузети ОВДЈЕ

Јавни позив Завода за запошљавање можете преузети ОВДЈЕ

Образац за пријаву Завода за запошљавање можете преузети ОВДЈЕ