Manja slova Veća slova RSS

>

Počinju prijave za sedmi krug Programa stručnog osposobljavanja: oko 50% korisnika nastavilo radni angažman

Počinju prijave za sedmi krug Programa stručnog osposobljavanja: oko 50% korisnika nastavilo radni angažman
Datum objave: 11.09.2018 10:07 | Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Počinju prijave za sedmi krug Programa stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem. Prvo će se prijavljivati poslodavci, a potom korisnici. Poslodavci privatnog i javnog sektora, koji obavljaju djelatnost na teritoriji Crne Gore, prijavu podnose od 15. septembra do 15. oktobra tekuće godine. Korisnici za obavljanje stručnog osposobljavanja podnose prijavu na Portal elektronske uprave od 15. oktobra do 15. novembra tekuće godine.

Pravo na stručno osposobljavanje imaju lica sa stečenim visokim obrazovanjem koja nemaju radno iskustvo u određenom nivou obrazovanja i na evidenciji su Zavoda za zapošljavanje.

Stručno osposobljavanje korisnika traje devet mjeseci i priznaje se kao radno iskustvo u trajanju od 12 mjeseci i kao uslov za polaganje odgovarajućeg stručnog ispita sa stečenim visokim obrazovanjem.

Poslodavci su dužni da korisnicima pruže osposobljavanje u skladu sa Programom stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem, dok će stručni tim zadužen za realizaciju Programa vršiti kontrolu sprovođenja osposobljavanja.

Cilj Programa je da olakša prelazak mladih iz svijeta obrazovanja u svijet rada kroz pružanje mogućnosti za dodatno sticanje znanja, vještina i kompetencija. Program treba da doprinese i smanjenju nezapolenosti mladih, sa kojim se susrijeće čitava Evropa, kao i da pruži smjernice ustanovama visokog obrazovanja u koncipiranju upisne politike.

Program su pokazao kao vrlo uspješan, s obzirom na to da je oko 50% korisnika Programa nastavilo radni angažman, što nesumnjivo doprinosi smanjenju nezaposlenosti mladih ljudi.

Diplomirani studenti koji su u radnom odnosu sa srednjim obrazovanjem nemaju pravo učešća u Programu, već se, kako je navedeno u pozivu, moraju nalaziti na evidenciji kao nezaposlena lica.


Pravilnikom o načinu objavljivanja javnog poziva, postupku i kriterijumima za stručno osposobljavanje propisano je da se javni poziv za stručno osposobljavanje korisnika kod poslodavca, koji obavlja djelatnost na teritoriji Crne Gore, objavljuje na internet stranicama Uprave za kadrove i Zavoda za zapošljavanje i u jednom dnevnom listu koji izlazi u Crnoj Gori, najkasnije do 10. septembra tekuće godine.

Javni poziv Uprave za kadrove možete preuzeti OVDJE

Obrazac za prijavu Uprave za kadrove možete preuzeti OVDJE

Javni poziv Zavoda za zapošljavanje možete preuzeti OVDJE

Obrazac za prijavu Zavoda za zapošljavanje možete preuzeti OVDJE