Manja slova Veća slova RSS

>

Šehović: 42 nova miliona za prosvjetu za 21 novi projekat

Šehović: 42 nova miliona za prosvjetu za 21 novi projekat
Datum objave: 03.12.2018 15:23 | Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Samo kroz dva aranžmana: sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope (CEB), i Evropskom investicionom bankom (EIB), za narednu godinu planiran je 21 projekat vrijednosti 42 miliona eura. Takođe, tekući budžet Ministarstva prosvjete za investicije planirano je da u narednoj godini bude povećan za oko 30%. To je saopštio ministar prosvjete dr Damir Šehović na danas održanoj prezentaciji povodom dvije godine rada resora prosvjete i najave novih projekata.

Govoreći o investicijama, Šehović je rekao da će samo neki od tih planiranih projekata biti: Izgradnja vrtića u Bijelom Polju, Beranama, Tuškom putu, Starom aerodromu, Zlatici, gimnazije u Podgorici, škole na Zabjelu, rekonstrukcija i dogradnja podgoričkog „Poletarca“ i „Pčelice“ (Zabjelo i Momišići), rekonstrukcija i dogradnja kotorskog vrtića i mnogi drugi.

PR služba Ministarstva prosvjete

Naime, Šehović je objasnio da će kapitalni projekti iz obrazovanja za narednu godinu biti rađeni iz više izvora: nacionalnog budžeta, projektima sa Njemačkom razvojnom bankom KfW, te pomenutim kreditnim aranžmanima sa EIB - om i CEB-om, i da to znači da su planirane aktivnosti na ukupno 38 kapitalnih projekata iz svih navedenih izora finansiranja.

Sumirajući rezultate rada u prethodne dvije godine, Šehović je istakao da je posebno ponosan na činjenicu da je u prethodne dvije godine otvoreno oko 1 500 novih mjesta u predškolskim ustanovama šitom Crne Gore. Naglasio je i da su roditelji i djeca sa zadovoljstvom prihvatili mogućnost učenja engleskog jezika u vrtićima i osnovnoj školi.

Govoreći o osnovnom obrazovanju, posebno je podsjetio na to da je smanjen obim gradiva kako bi se pojačala vaspitna, a ne samo obrazovna uloga škole. Kako su za Ministarstvo prosvjete posebno značajne vannastavne aktivnosti, ministar je istakao i da je Ministarstvo zajedno sa Zetskim domom šalje sada već 6000 djece iz 30 škola besplatno u Zetski dom i Narodni muzej na Cetinju. Dodatno, u saradnji sa Britanskim savjetom podijeljeno je 600 mikrobit računara školama širom Crne Gore, a planirano je da svaka škola dobije ovaj računar.

PR služba Ministarstva prosvjete

Posebno se osvrnuo na osnivanje Fonda za kvalitet i talente, koji je, kao je rekao: „osnovan jer nijesmo željeli da nagrade najboljima zavise od bilo čije dobre volje, već od jasnih i javnih kriterijuma jednakih za sve. Zato će samo za učenike i nastavnike kroz Fond biti dodijeljeno preko 500 nagrada do kraja godine. Kako prosječna nagrada iznosi 1000 eura, to znači da će iz Fonda do kraja godine biti dodijeljeno pola miliona eura najboljima u obrazovanju. Nikada se toliki novac nije izdvajao za ove namjene. Odluku će donijeti komisija čija je ubjedljiva većina članova van Ministarstva prosvjete, a na čijem je čelu prof. dr Ljubiša Stanković, potpredsjednik CANU. Komisija je zapravo naš najveći garant kvaliteta i objektivnosti. Odluka će biti objavljena u natedna dva dana“.

PR služba Ministarstva prosvjete

U srednjem obrazovanju ponovo je istakao da je Ministarstvo uspjelo da smanji predrasude prema srednjim stručnim školama, te je u dualno obrazovanje uključeno preko 250 poslodavaca i 579 djece. U dualnom sistemu je 26 stručnih i mješovitih škola, u 18 opština. Osim toga, kako je saopšteno, povećali smo broj učenika na trećem stepenu srednjih stručnih škola za preko 100% u odnosu na prošlu godinu, odnosno skoro 200% u odnosu na pretprošlu godinu.

Kada je riječ o visokom obrazovanju, uvedene su besplatne osnovne i master studije i ove sudijske godine je upisana druga generacija studenata koji ne plaćaju školarinu, njih 3.541. Po prvi put je sprovedena Studija praćenja ili Tracer Study, koja je pokazala da 3 od 4 studenta završi studije u roku predviđenom pravilima studija, dok je preko 85% zadovoljno studijama. Kako je ministar istakao, izrađena je i analiza Programa stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem i ona je pokazala da je oko 50% korisnika Programa nastavilo radni anagažman.

VIDEO: