Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Шеховић: Алатима којима вас опремимо градићете будућност

Шеховић: Алатима којима вас опремимо градићете будућност
Датум објаве: 11.05.2019 12:18 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


“Наредне године око 800 ученика биће у дуалном систему образовања, додијелићемо преко 600 стипендија за дефицитарна занимања, уложити 2,5 милиона у опремање кабинета стручних школа, а око 2 милиона за реконструкцију тих школа, увести 16 нових програма, што јасно указује да се Влада озбиљно бави стручним образовањем, а алатима којима вас данас опремимо градићете будућност”, поручио је министар просвјете др Дамир Шеховић на данашњем промотивном догађају на Тргу независности у оквиру кампање “Стручно је кључно! Алати будућности су у твојим рукама!”.

Данашњи догађај промовише туристички смјер у средњим стручним школама и прати га регионално такмичење ученика под називом “Туристичка пијаца”, у оквиру којег ученици 12 школа из Црне Горе, Србије и Македоније подгоричким полуматурантима, грађанима и жирију представљају туристичке дестинације на тему “Мој крај-топ дестинација”.

ПР служба Министарства просвјете

Министар Шеховић је на отварању поручио ученицима завршног разреда основне школе да размисле о занимањима која нуде средње стручне школе, те да их неће искључиво гимназија, уколико за њу нијесу заиста заинтересовани, довести на пиједестал њихових могућности.
“На пиједестал сопствених могућности довешће вас занимање за које знате да сте рођени, нешто што вам иде од руке, у чему потпуно уживате, нешто због чега стане вријеме када на њему радите.

Ово није романтичарски приступ теми, већ управо супротно: нема реалистичнијег приступа од оног који вам отворено каже: ако учите или радите нешто што не волите и за шта немате афинитета, тешко да ћете постићи натпросјечне успјехе. А на данашњем захтјевном тржишту, ако желите да сјутра имате могућност да бирате, морате бити управо то: натпросјечни и изврсни”, поручио је министар.

ПР служба Министарства просвјете

Он је нагласио да уколико имају афинитета према неком од дефицитарних занимања, ученици не смију да имају дилему којим путем ће кренути.

“У потрази за правом школом морате, поред личних склоности, имати на уму потребе тржишта. То значи да не смијете имати дилему између дефицитарног занимања за које имате склоности, и оног за које немате и које је притом суфицитарно на тржишту, ма како оно популарно било. Или, како ја обично кажем: много је боље бити добар посластичар, него просјечан или лош правник”, рекао је Шеховић.

Поред министра, обратио се и Дарко Вукчевић, директор ЈУ Школа за средње и више струцно образовање “Сергије Станић”, која је организатор такмичења, чији је циљ размјена знања и вјештина у области туризма, тимски рад, партнерство и дружење дјеце.

ПР служба Министарства просвјете

“Данас ви промовишете свој смјер и себе као будући кадар, зато се слободно упоредите са осталима и тестирајте своје идеје у пракси, а кроз ново искуство мијењаћете и свој начин размишљања”, поручио је Вукчевић.

Он је охрабрио основце завршног разреда да се одлуче за средње стручне школе које нуде бројне могућности, а посебно је истакао програм дуалног образовања, који представља паралелно учење у школи и обучавање код послодавца.

ПР служба Министарства просвјете

О побједнику данашњег такмичења одлучиће стручна комисја коју чине: професор енглеског језика, представник туристичке организације, представник хотела и представник туристичке агенције. Проглашење побједника биће одржано у недјељу, у ресторану Радовче са почетком у 20 сати. Поред три прва мјеста, специјална награда биће додијељена и за најоригиналнији наступ и промоцију туристичке дестинације.

ПР Служба Министарства просвјете