Manja slova Veća slova RSS

>

Šehović: Alatima kojima vas opremimo gradićete budućnost

Šehović: Alatima kojima vas opremimo gradićete budućnost
Datum objave: 11.05.2019 12:18 | Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


“Naredne godine oko 800 učenika biće u dualnom sistemu obrazovanja, dodijelićemo preko 600 stipendija za deficitarna zanimanja, uložiti 2,5 miliona u opremanje kabineta stručnih škola, a oko 2 miliona za rekonstrukciju tih škola, uvesti 16 novih programa, što jasno ukazuje da se Vlada ozbiljno bavi stručnim obrazovanjem, a alatima kojima vas danas opremimo gradićete budućnost”, poručio je ministar prosvjete dr Damir Šehović na današnjem promotivnom događaju na Trgu nezavisnosti u okviru kampanje “Stručno je ključno! Alati budućnosti su u tvojim rukama!”.

Današnji događaj promoviše turistički smjer u srednjim stručnim školama i prati ga regionalno takmičenje učenika pod nazivom “Turistička pijaca”, u okviru kojeg učenici 12 škola iz Crne Gore, Srbije i Makedonije podgoričkim polumaturantima, građanima i žiriju predstavljaju turističke destinacije na temu “Moj kraj-top destinacija”.

PR služba Ministarstva prosvjete

Ministar Šehović je na otvaranju poručio učenicima završnog razreda osnovne škole da razmisle o zanimanjima koja nude srednje stručne škole, te da ih neće isključivo gimnazija, ukoliko za nju nijesu zaista zainteresovani, dovesti na pijedestal njihovih mogućnosti.
“Na pijedestal sopstvenih mogućnosti dovešće vas zanimanje za koje znate da ste rođeni, nešto što vam ide od ruke, u čemu potpuno uživate, nešto zbog čega stane vrijeme kada na njemu radite.

Ovo nije romantičarski pristup temi, već upravo suprotno: nema realističnijeg pristupa od onog koji vam otvoreno kaže: ako učite ili radite nešto što ne volite i za šta nemate afiniteta, teško da ćete postići natprosječne uspjehe. A na današnjem zahtjevnom tržištu, ako želite da sjutra imate mogućnost da birate, morate biti upravo to: natprosječni i izvrsni”, poručio je ministar.

PR služba Ministarstva prosvjete

On je naglasio da ukoliko imaju afiniteta prema nekom od deficitarnih zanimanja, učenici ne smiju da imaju dilemu kojim putem će krenuti.

“U potrazi za pravom školom morate, pored ličnih sklonosti, imati na umu potrebe tržišta. To znači da ne smijete imati dilemu između deficitarnog zanimanja za koje imate sklonosti, i onog za koje nemate i koje je pritom suficitarno na tržištu, ma kako ono popularno bilo. Ili, kako ja obično kažem: mnogo je bolje biti dobar poslastičar, nego prosječan ili loš pravnik”, rekao je Šehović.

Pored ministra, obratio se i Darko Vukčević, direktor JU Škola za srednje i više strucno obrazovanje “Sergije Stanić”, koja je organizator takmičenja, čiji je cilj razmjena znanja i vještina u oblasti turizma, timski rad, partnerstvo i druženje djece.

PR služba Ministarstva prosvjete

“Danas vi promovišete svoj smjer i sebe kao budući kadar, zato se slobodno uporedite sa ostalima i testirajte svoje ideje u praksi, a kroz novo iskustvo mijenjaćete i svoj način razmišljanja”, poručio je Vukčević.

On je ohrabrio osnovce završnog razreda da se odluče za srednje stručne škole koje nude brojne mogućnosti, a posebno je istakao program dualnog obrazovanja, koji predstavlja paralelno učenje u školi i obučavanje kod poslodavca.

PR služba Ministarstva prosvjete

O pobjedniku današnjeg takmičenja odlučiće stručna komisja koju čine: profesor engleskog jezika, predstavnik turističke organizacije, predstavnik hotela i predstavnik turističke agencije. Proglašenje pobjednika biće održano u nedjelju, u restoranu Radovče sa početkom u 20 sati. Pored tri prva mjesta, specijalna nagrada biće dodijeljena i za najoriginalniji nastup i promociju turističke destinacije.

PR Služba Ministarstva prosvjete