Manja slova Veća slova RSS

>

Šehović: Završena škola u Golubovcima vrijedna 4,5 miliona €, planirano još 10 škola i vrtića u Glavnom gradu

Šehović: Završena škola u Golubovcima vrijedna 4,5 miliona €, planirano još 10 škola i vrtića u Glavnom gradu
Datum objave: 17.06.2019 12:51 | Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Radovi na izgradnji Srednje mješovite škole u Golubovcima za 750 đaka, vrijednosti preko 4,5 miliona eura, su završeni. Škola će zvanično biti u funkciji od septembra, a planirano je još 10 škola i vrtića na teritoriji Glavnog grada, poručio je danas ministar prosvjete dr Damir Šehović, nakon obilaska škole sa direktorom Uprave javnih radova Rešadom Nuhodžićem, i predsjednicom opštine Golubovci Tanjom Stajović.

Ovom prilikom Šehović je rekao da je riječ o jednom od najvećih objekata u Crnoj Gori, koji se prostire na 5,5 hiljada m² i namjenjen je za smještaj 750 učenika. „Objekat se sastoji od četiri lamele u kojima je smješteno 12 učionica, te nekoliko laboratorija, kabineta i radionica, biblioteke sa čitaonicom, prostorije za upravu, nastavnike i ostalo osoblje, kao i fiskulturna sala od oko 480 mjesta. Ovo je ujedno i jedina srednja škola na teritoriji Golubovaca, zbog čega ona ima izuzetan značaj za građane ove opštine“, rekao je ministar.

PR služba Ministarstva prosvjete

On je najavio da će od septembra u ovoj školi učenici biti u prilici da se obrazuju za četvorogodišnje programe - opšti smjer gimnazije, ekonomski tehničar i poljoprivredni tehničar, kao i trogodišnje programe – kuvar, konobar i frizer. Nastava će biti stručno zastupljena kvalitetnim kadrom, a izbor smjerova vršen je na osnovu interesovanja đaka i tražnje na tržištu.

PR služba Ministarstva prosvjete

Šehović je izrazio uvjerenje da će upis, koji je počeo danas, biti na očekivanom nivou, te da će interesovanje učenika biti veliko, posebno za stručna zanimanja koja se inače promovišu kampanjom „Stručno je ključno – Alati budućnosti su u vašim rukama!“ jer, kako je rekao: „Time želimo da pošaljemo poruku svršenim osnovcima da su srednje stručne škole odličan izbor za sve one koji imaju talenat za brojne programe koje ove škole nude“.

PR služba Ministarstva prosvjete

On je podsjetio da Ministarstvo prosvjete posvećeno radi na realizaciji 38 kapitalnih projekata iz oblasti obrazovanja, od čega je čak 10 planirano na teritoriji Glavnog grada. Najavio je da se za školu u Tološima i City kvartu u narednom periodu raspisuje konkurs za idejno rješenje, a planirane su škole na Zabjelu, Karabuškom polju i podgorička gimnazija, te dasu sve ušle u Kapitalni budžet. On je rekao da će, ukoliko procedure budu tekle po planu, do kraja godine početi radovi na izgradnji vrtića u Bloku VI, a osim tog vrtića planirana je gradnja vrtića na Zlatici, Starom aerodromu, Tuškom putu i City kvartu.

PR služba Ministarstva prosvjete

Rešad Nuhodžić je izrazio zadovoljstvo zbog privođenja kraju ovako važnog projekta, koji će, kako je rekao, služiti na ponos ne samo građanima Golubovaca, već i cijeloj Crnoj Gori, s obzirom na to da je ovo jedan od najljepših i najkvalitetnijih obrazovnih objekata u zemlji. On je zahvalio svim akterima koji su radili na ovom kompleksnom projektu i istakao da je izgradnju pratilo ispunjavanje svih građevinskih standarda, o čemu govore savremeno opremljeni kabineti i učionice, kao i reprezentativna fiskulturna sala.

Tanja Stajović je rekla da je izgradnjom ovog objekta Zeta dobila modernu obrazovnu ustanovu, čime će biti značajno olakšano školovanje djece iz ovog kraja, samim tim što će se smanjiti vrijeme i troškovi putovanja, uz bogatu obrazovnu ponudu. Stajović je istakla da će savremena školska sportska dvorana riješiti višedecenijski problem sportskih klubova iz ove gradske opštine i biti centar sportskih dešavanja.

Gradska opština Golubovci je privela kraju radove na izgradnji pristupne saobraćajnice, što je bila njena obaveza u realizaciji ovog projekta, škola je opremljena i prije otvaranja potrebno je, kako je najavljeno, sprovesti još nekoliko proceduralnih koraka.

 

PR služba Ministarstva prosvjete /Uprava javnih radova