Manja slova Veća slova RSS

>

POTPISAN SPORAZUM: POVEĆANA IZDVAJANJA ZA STANOVE U PROSVJETI NA PREKO 2 MILIONA

POTPISAN SPORAZUM: POVEĆANA IZDVAJANJA ZA STANOVE U PROSVJETI NA PREKO 2 MILIONA
Datum objave: 03.12.2019 14:57 | Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Ministar prosvjete dr Damir Šehović i predsjednik sindikata prosvjete Zvonko Pavićević potpisali su novi trogodišnji sporazum o obezbjeđivanju sredstava za rješavanje stambenih potreba zaposlenih u prosvjeti kroz zadrugu „Solidarno“, ukupne vrijednosti 2 100 000, odnosno 700 000 na godišnjem nivou. Sredstva za ove namjene u kontinuitetu su povećavana. Potpisivanju je prisustvovao i direktor zadruge „Solidarno“ Zoran Stanišić.

Ovim povodom ministar Šehović saopštio je: „Ukupno, Vlada Crne Gore je od osnivanja Zadruge do danas izdvojila oko 6,3 miliona eura za rješavanje stambenih pitanja zaposlenih u prosvjeti.

Kada govorimo samo o posljednja tri sporazuma, povećanja su bila kako slijedi: Danas smo dakle potpisali sporazum na 2 100 000, odnosno 700 000 godišnje. Prema prethodnom sporazumu bila su predviđena ukupna sredstva od 1 800 000, odnosno 600 000 godišnje. A sporazum prije toga odnosio se na sredstva od 1 350 000 ukupno, odnosno 450 000 godišnje.

Što znači da je Vlada samo kroz posljednja dva sporazuma izdvajanja za ove namjene povećala za ukupno 750 000 eura.

Uz nedavno dogovoreno povećanje zarada u prosvjeti, isplate jubilarnih nagrada, nagrade kroz Fond za kvalitet i talente i mnoge druge aktivnosti, cijenim da je vidan posvećeni odnos Vlade kada je riječ o rješavanju stambenih potreba zaposlenih u prosvjeti, te stambenoj politici koja je dugoročna i odgovorna“.

Pavićević je naglasio: „Nastavili smo dobru praksu u vezi sa rješavanjem stambenih pitanja posvjetnih radnika. Ove godine smo paketom pregovora sa Vladom i Ministarstvom povećali izdvajanja za ove namjene. Siguran sam da će naša zadruga to kvalitetno iskoristiti. Stambeno obezbjeđenje je goruće pitanje pored rasta zarada koji smo uspjeli da ostvarimo, ali koje i dalje treba da se povećava.

Zajedno smo napravili neke dobre korake, i to kroz dijalog koji uvažava obje strane, a tako ćemo nastaviti i dalje. Ti koraci ne uključuju samo ovaj sporazum, već i nedavno dogovoreno povećanje plata, dogovore u vezi sa isplatama jubilarnih nagrada, Fond za kvalitet i talente i drugo.“

Stanišić je ovim povodom saopštio: „Koristim priliku da se zahvalim Ministarstvu i Sindikatu. Ovaj sporazum je kontinuitet u dobroj saradnji i razumijevanju prema radu Zadruge. Znaćemo da iskoristimo novac kvalitetno, a u cilju podizanja standarda prosvjetnih radnika.

Stambena zadruga „Solidarno“ je do sada, uz podršku Vlade Crne Gore, kroz kolektivnu gradnju uspjela da izgradi i preda na korišćenje preko 700 stambenih jedinica u 12 opština: Budva (Petrovac), Podgorica, Žabljak, Berane, Bijelo Polje, Plužine, Pljevlja, Kolašin, Tivat, Cetinje, Bar i Nikšić. A samo u posljednje tri godine preko 300 lica je kroz kolektivnu gradnju ili na drugi način preko Zadruge rješavalo stambeno pitanje. Planirano je da se u narednom periodu, posredstvom Zadruge, izgrade objekti u Kotoru, Ulcinju, Baru, Cetinju, Nikšiću, Kolašinu, Rožajama, Plavu i Pljevljima.

Vlada je nedavno postigla i dogovor sa Sindikatom o povećanju zarada od naredne godine 9%, a 2021. godine 3% na već uvećanu zaradu iz 2020. godine, odnosno preko 13% kumulativno do početka 2021. godine.

„Mi ozbiljno i kvalitetno promišljamo o budućnosti države, te je kvalitet života prosvjetara neraskidivno povezan sa takvim pravcem djelovanja. Nemam sumnje da nas pak najveći pomaci tek čekaju, te da će učitelji, nastavnici i profesori, uz našu pomoć i podršku, potvrditi mjesto koje im je u društvu uvijek i pripadalo: mjesto među najboljima“ zaključio je Šehović.