Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Шеховић: Не тражимо више лажни престиж у занимањима која не волимо

Шеховић: Не тражимо више лажни престиж у занимањима која не волимо
Датум објаве: 09.12.2019 14:29 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


„Очигледни резултати које смо постигли у области средњег стручног образовања показују да смо као друштво сазрели и не тражимо више лажни престиж у занимањима која не волимо, којима нијесмо склони, нити се можемо запослити са њима. Цијеним да смо сви разумјели да престиж треба тражити у начину на који се неки посао обавља, и та наша кратка и јасна порука наишла је на подршку”, поручио је министар просвјете др Дамир Шеховић отварајући конференцију “Стручно образовање - преглед, перспективе развоја и изазови” у организацији Европског покрета у Црној Гори.

Он је рекао да ће у наредној години за стручно образовање бити издвојено око 4.5 милиона еура, од чега око 2 милиона за опрему у средњим стручним школама, а 2.5 милиона еура за обнову инфраструктуре ових школа, што ће додатно унаприједити квалитет средњег стручног образовања који је подигнут на већи ниво у посљедње три године.

Подсјетио је да је стручно образовање имало приоритетно мјесто у свим реформским активностима које је Министарство просвјете реализовало од 2017. године.

Структурна неусклађеност између понуде и тражње на тржишту рада, недовољно заступљена практична настава, а самим тим и смањене шансе за запослење, само су неки од разлога који су нас мотивисали да улажемо у средње стручно образовање.

Обновили смо дио опреме, за шта смо у прошлој години издвојили 350.000 еура, оживјели смо модел дуалног образовања, понудили стипендије за дефицитарне квалификације, те спроводили кампање које су имале за циљ популаризацију средњег стручног образовања. И резултат није изостао. Разбили смо предрасуде и повећали интересовање за средње стручне школе, те данас имамо и најбоље ученике међу полазницима стручних школа“, поучио је Шеховић.

Он је рекао да се позитивни ефекти у средњем стручном образовању огледају и у чињеници да данас имамо три пута више ученика на трећем степену, у односу на неколико година раније. Посебно добри резултати, како је истакао, виде се у дуалном образовању.

„Оживљавање модела дуалног образовања, на шта смо посебно поносни, донијело је сарадњу са 250 послодаваца код којих практични дио наставе похађа око 800 ученика. Задовољство ми је да истакнем да је 60% ученика из дуалног система образовања остало да ради код послодавца, што је изузетан успијех“, поручио је министар.

Иако је постигнут очигледан успијех у овој области, како је истакао Шеховић, Министарство ће наставити да ради на даљем унапређењу квалитета средњег стручног образовања. „Увјерен сам да ће томе дати допринос и данашња конфереција, чији закључци ће бити користан инпут за систем образовања за даље кораке ка унапређењу стручног образовања.

Предсједник Европског покрета у Црној Гори, Момчило Радуловић, похвалио је постигнућа Министарства просвјете у дијелу стручног образовања, оцијенивши да су нас реформске активности и све уложено у стручно образовање приближили европским системима образовања. Он је представио публикацију „Стручно образовање и цјеложивотно учење у Црној Гори“, која је својеврсна анализа ове области од стране тима аутора на челу са господином Радуловићем.

Истакао је да је у фокусу данашње конференције снажније укључивање младих у европске процесе, знање о кључним компентенцијама и вјештинама неопходним за професионални развој младих као и доступније информације о перспективама и могућностима за младе кроз стручно образовање и цјеложивотно учење.

Конференција је окупила релевантне представнике институција, организација, стручњаке из области стручног образовања и цјеложивотног учења. Гости конференције били су и експерти из области стручног образовања из региона, а посебан акценат стављен је на регионална искуства и праксе земаља ЕУ у области стручног образовања.

ПР Служба Министарства просвјете