Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Шеховић ученицима Школе „Васо Алигрудић“: Подижете углед средњег стручног образовања

Шеховић ученицима Школе „Васо Алигрудић“: Подижете углед средњег стручног образовања
Датум објаве: 23.12.2019 09:53 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


„Својим успјехом подижете углед своје школе и средњег стручног образовања које Министарство просвјете препознаје као један од приоритета“, поручио је министар просвјете др Дамир Шеховић ученицима Електротехничке школе „Васо Алигрудић“ који су уз помоћ својих професора постигли запажене резултате на међународном такмичењу у Скопљу под називом „40. МАКИНОВА и 17. ЕКОНОВА“, гдје су представили wеб- апликацију, дрон и робота са којим су заузели друго мјесто.

Министар Шеховић је подијелио задовољство због могућности да упозна ученике који су својом кретивношћу и посвећеношћу остварили резултате на које бисмо, како је рекао, сви требало да будемо поносни.
„На овај начин и нама у обарзовном систему олакшавате посао, јер ваши успјеси говоре да напори да које улажемо како бисмо указали на важност школовања према афинитетима и склоностима, имају ефекта“, поручио је Шеховић.

Он је рекао да је Министарство препознало и потребу обнављања опреме средњих стручних школа, за шта ће у наредној години издвојити 2 милиона еура, док ће за информатичку опрему бити издвојено 2.5 милиона еура.

„Услови у средњим стручним школама ће бити значајно унапређени, што ће, увјерен сам, донијети још добрих резлтата наших ученика. Школа „Васо Алигрудић“, чији ученици постижу знапажене резултате, биће дио тог пројекта“, рекао је министар.

ПР служба Министарства просвјете

Он је поручио да је Министарство спремно да подржи сваку добру идеју ученика и њихових наставника и развој њихових талената јер, како је истакао, оцјена јесте важна, али дугорочно знање које се може примијенити је најважнији циљ школовања.

У току састанка, ученици и наставници представили су пројекте на којима су радили. Ученик Василије Божарић и ментор Ален Адиловић представили су пројекат робота који је освојио друго мјесто на такмиченују у Скопљу. Они су рекли да је задатак робота преношење радиоактивних и експлозивних материјала, као и да посматрање терена који није безбједан за људе.

Ученици Адам Зверотић и Филип Томовић, који су уз ментора Николу Којовића радили на креирању дрона, објаснили су да је његова функција аутономни лет, достава лаког материјала и опреме, извиђање и снимање неприступачног терена.

Они су такође представили и wеб апликацију коју су осмислили: будивојник.ме, а која прати стил живота младих и помоћу које се до жељене информације или одговора стиже путем два клика. Апликацију су представили ученици Данило Кујачић и Сара Хоџић.

Поред импресија са такмичења, они су са министром подијелили мишљења на тему употребе микробит рачунара у основним школама, што су оцијенили значајним, истакавши да се уз помоћ ових рачунара још у основној школи може савладати логика програмирања, те припремити за већи ниво.

Министар им је уручио симболичне поклоне и изразио очекивање да ће се са некима од њих срести и приликом додјеле награда из Фонда за квалитет и таленте, која се очекује наредних дана.

ПР служба Министарства просвјете