Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Ове године милионска реконструкција пет школа

Ове године милионска реконструкција пет школа
Датум објаве: 15.01.2020 13:39 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


Амбасада САД у Црној Гори у сарадњи са Министарством просвјете реализује укупно петнаест пројеката који се односе на образовну инфраструктуру, чија је укупна вриједност скоро три милиона еура. Само за ову годину планирана је реконструкција пет школа вриједна преко миллион еура. То су саопштили данас министар просвјете др Дамир Шеховић и амбасадорка САД у Црној Гори Њ.Е. Џуди Рајзинг Рајнке представљајући заједничке пројекте.

Пројекти се реализују улагањима обезбијеђеним преко Амбасадине Канцеларије за одбрамбену сарадњу, дијелом из Министарства, а Министарство обезбјеђује пројектну документацију и стручни надзор над радовима. Могу се подијелити на четири сегмента, у зависности од фазе у којој се налазе.

Прва фаза, која је при крају реализације, вриједна је око 620 000 еура и укључује реконструкције на четири школе: ОШ “18. октобар” Биоче са радовима вриједним око 109 000 еура; предшколску установу “Радмила Недић” из Берана са радовима вриједним око 104 000 еура; ОШ "Сутјеска” са радовима вриједним око 200 000 еура; ОШ “Михаило Жугић” из Пљеваља гдје је уговорена вриједност радова чак 213 000 еура.

ПР служба Министарства просвјете

Но поред поменутих објеката из прве фазе, саопштено је да ће се на још већем броју објеката радити у току ове, 2020. године, кроз другу фазу која се односи на пет школа, а укупно вриједи преко миллион еура. Ту спада Средња стручна школа “Браћа Селић из Колашина гдје је вриједност радова преко 150 000 еура, а радови, који су већ отпочели, се односе на замјену спољашње столарије, дјелимичну замјену крова, санацију фасаде, замјену освјетљења и сл; ОШ “25. мај” из Рожаја гдје су радови такође почели, вриједност инвестиције је чак преко 350 000 еура, а ради се на комплетној замјени кровног покривача и тоалетима; ОШ “Алекса Бећо Ђилас” из Бијелог Поља, гдје је вриједност радова око 127 000 еура, а радови ће се односити на тоталну реконструкцију објекта и централно гријање; ОШ „Лубнице“ из Берана са радовима вриједним око 202 000 еура који се односе на тоталну реконструкцију; ОШ „Братство и јединство“ из Пљеваља, у коју ће бити уложено преко 201 000 еура и то у тоталну реконструкцију ентеријера и нове тоалете.

Министар Шеховић овим поводом саопштио је: „Одлична сарадња коју Министасртво просвјете има са амбасадом САД у Црној Гори огледа се у овим конретним, вишемилионским пројектима. С обзиром на то да овдје говоримо о озбиљним унапређењима образовне инфраструктуре, партнерство које просвјета има са Амбасадом несумњиво јесте чврсто, отворено и изузетно значајно за наш образовни систем. Оно се пак не огледа само у договарању оваквих пројеката, већ и у њиховој заједничкој реализацији, гдје постоји константна комуникација.


Такође, ово је прилика да истакнем да смо врло поносни на чињеницу што смо, са нивоа Министарства, успјели да, не само унаприједимо образовну инфраструктуру из текућег и капиталног буџета, већ и створимо трајна партнерства и пријатељства, како на међудржавном нивоу, тако и са црногорском привредом која се све више окреће улагањима у образовање“.

Амбасадорка Рајнке рекла је да је Влада Сједињених Америчких Држава од 2009. године, кроз Програм хуманитарне помоћи, издвојила више од 13 милиона долара за финансирање 51 пројекта који су значајно побољшали квалитет живота грађана Црне Горе, укључујући изградњу или обнову школа, дјечјих вртића и домова здравља у цијелој земљи. “Протеклих неколико мјесеци посјетила сам неколико наших недавно завршених пројеката и увијек сам поносна и срећна кад видим да грађани Црне Горе имају јасну и конкретну корист од тих пројеката,” казала је амбасадорка.

Најављене су и нове реконструкције, које би требало да се реализују у трећој и четвртој фази пројектне сарадње амбасаде САД и црногорског Министарства просвјете. Тако ће трећа и четврта фаза, које су укупно вриједне преко миллион еура, укључивати и радове на сљедећим школама: “Бајо Јојић” Андријевица; “Милан Вукотић” Голубовци – Подгорица; Душан Бојовић, Никшић; “Вук Кнежевић”, Жабљак; “Танасије Пејатовић”, Пљевља и Марко Миљанов” Бијело Поље.

Амбасада САД најавила је и додатне донације које би се, између осталог, тицале школске спортске инфраструктуре. Министар и амбасадорка закључили су излагања увјерењима да су наведени пројекти јасан показатељ изузетне сарадње, која ће се наставити и у наредним годинама.