Manja slova Veća slova RSS

>

Šehović: Stava sam da đaci ne treba da se vraćaju u klupe ove godine, elektronski upis u vrtiće i škole

Šehović: Stava sam da đaci ne treba da se vraćaju u klupe ove godine, elektronski upis u vrtiće i škole
Datum objave: 24.04.2020 13:01 | Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


„Zdravlje djece i njihovih porodica je apsolutni prioritet, i to govorim kako ljudski, tako i sa pozicije ministra obrazovanja, koji vodi sistem sa preko 100 000 djece i 13 000 nastavnika. Upravo zato, stava sam da školska godina treba i može da se završi bez vraćanja učenika u školske klupe. U skladu sa trenutnim informacijama od zdravstvenih institucija, cijenim da bi upravo to bila najbolja odluka, jer bi aktiviranje čitave prosvjete kao ogromnog sistema neminovno nosilo i određene rizike. Naravno, krajnju odluku donijeće NKT i nadležna tijela“, saopštio je ministar prosvjete dr Damir Šehović.

Kada je riječ o završetku školske godine, Šehović je saopštio: „Školska godina treba da se završi shodno postojećem školskom kalendaru u junu, odnosno maju za maturante, jer bi velika pomjeranja u smislu produženja školske godine izazvala tektonske promjene u sistemu, kako u dijelu nastavka školovanja tako i u dijelu upisa u srednje škole i fakultete. A mi smo tu ne da stvaramo haos već da djelujemo kvalitetno, ali i u skladu sa situacijom. Nastavnici svakako, uz podršku #UciDoma inicijative, rade odličan posao sa djecom u trenutnim okolnostima. Dodatno, Ministarstvo je izradilo precizno uputstvo za škole u vezi sa ocjenjivanjem, koje će biti poslato narednih dana i sa kojim će javnost biti detaljno upoznata.“

U skladu sa epidemiološkom situacijom, kako je rekao ministar, u pripremi su elektronski upisi i za vrtiće i za osnovne i za srednje škole. O detaljima i tačnim datumima javnost će brzo biti obaviještena. Upisi bi trebalo da se realizuju na jednoj elektronskoj platformi, a procedure će biti jednostavne i efikasne. „To jeste veliki posao za jako kratko vrijeme, ali je to i nešto što ostaje sistemu nakon ove situacije“, istakao je ministar.

Kada je riječ o visokom obrazovanju, Šehović je rekao da je, u konsultaciji sa ustanovama viokog obrazovanja, preporučeno: da se završni ispiti organizuju samo na fakultetima odnosno ustanovama visokog obrazovanja u skladu sa Zakonom, kad se za to steknu uslovi; da ustanove blagovremeno obavijeste studente o rokovima, a najkasnije 15 dana prije održavanja ispita; da prvi upisni rok bude organizovan nakon okončanja mjera koje se odnose na obrazovne ustanove i nakon okončanja eventualnog eksternog maturskog odnosno stručnog ispita u srednjim školama.