Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Шеховић: Става сам да ђаци не треба да се враћају у клупе ове године, електронски упис у вртиће и школе

Шеховић: Става сам да ђаци не треба да се враћају у клупе ове године, електронски упис у вртиће и школе
Датум објаве: 24.04.2020 13:01 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


„Здравље дјеце и њихових породица је апсолутни приоритет, и то говорим како људски, тако и са позиције министра образовања, који води систем са преко 100 000 дјеце и 13 000 наставника. Управо зато, става сам да школска година треба и може да се заврши без враћања ученика у школске клупе. У складу са тренутним информацијама од здравствених институција, цијеним да би управо то била најбоља одлука, јер би активирање читаве просвјете као огромног система неминовно носило и одређене ризике. Наравно, крајњу одлуку донијеће НКТ и надлежна тијела“, саопштио је министар просвјете др Дамир Шеховић.

Када је ријеч о завршетку школске године, Шеховић је саопштио: „Школска година треба да се заврши сходно постојећем школском календару у јуну, односно мају за матуранте, јер би велика помјерања у смислу продужења школске године изазвала тектонске промјене у систему, како у дијелу наставка школовања тако и у дијелу уписа у средње школе и факултете. А ми смо ту не да стварамо хаос већ да дјелујемо квалитетно, али и у складу са ситуацијом. Наставници свакако, уз подршку #УциДома иницијативе, раде одличан посао са дјецом у тренутним околностима. Додатно, Министарство је израдило прецизно упутство за школе у вези са оцјењивањем, које ће бити послато наредних дана и са којим ће јавност бити детаљно упозната.“

У складу са епидемиолошком ситуацијом, како је рекао министар, у припреми су електронски уписи и за вртиће и за основне и за средње школе. О детаљима и тачним датумима јавност ће брзо бити обавијештена. Уписи би требало да се реализују на једној електронској платформи, а процедуре ће бити једноставне и ефикасне. „То јесте велики посао за јако кратко вријеме, али је то и нешто што остаје систему након ове ситуације“, истакао је министар.

Када је ријеч о високом образовању, Шеховић је рекао да је, у консултацији са установама виоког образовања, препоручено: да се завршни испити организују само на факултетима односно установама високог образовања у складу са Законом, кад се за то стекну услови; да установе благовремено обавијесте студенте о роковима, а најкасније 15 дана прије одржавања испита; да први уписни рок буде организован након окончања мјера које се односе на образовне установе и након окончања евентуалног екстерног матурског односно стручног испита у средњим школама.