Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Сви основци бесплатно у националне паркове

Сви основци бесплатно у националне паркове
Датум објаве: 13.05.2020 14:48 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


Сви основци ће, по стварању епидемиолошких услова, моћи бесплатно да посјећују све националне паркове у Црној Гори, саопштио је данас министар просвјете др Дамир Шеховић, након потписивања меморандума са директором Јавног предузећа за националне паркове Елвиром Клицом. Како је поручио министар: “Овај меморандум се односи на скоро 70 000 основаца. Он је један од начина да помогнемо дјеци да препознају квалитет, цијене природу и друге људе, разумију да су и они сами дио природе, те да као такви имају испуњен и квалитетан живот. Али и да га таквим учине за све нас“.

Министар Шеховић је рекао да је улаз у Паркове већ бесплатан за дјецу вртићког узраста, те да ће се радити на томе да се и средњошколцима да иста могућност. Како је нагласио: „То је принцип функционисања Министарства – обезбјеђивање квалитетних садржаја за дјецу и младе у свим областима. Ова врста активности је од велике важности, јер њима градимо личност дјетета и његов став према свијету. Какве људе васпитавамо, таква ће нам будућност бити. Зато треба да одгајамо племените и образоване људе, јер они имају потенцијала да сјутра мијењају свијет“.


Како је поручио Клица: „Посебно дизајниране трајне улазнице биће наредних недјеља подјељене ученицима основних школа и дјеци основношколског узраста у ресурсним центрима. Бенефити Меморандума су вишеструки и подразумјевају подизање нивоа свијести младих о значају заштите природних вриједности, стицање нових знања о најзначајнијим биљним и животињским врстама, појавама и процесима у природи, као и подстицање на дужи боравак на отвореном, у здравој животној средини и заштићеној природи“.

Меморандум не омогућава само бесплатне организоване посјете основних школа, већ и бесплатне индивидуалне посјете. Осим наведеног, Национални паркови ће спроводити обуке и радионице за ђаке, које су у складу са наставним плановима и програмима. Такође, спроводиће се радионице поводом важних еколошких датума.

Национални паркови чине око 8% територије Црне Горе. Парковима управља Јавно предузеће за националне паркове Црне Горе које је основано 1992. године, са сједиштем у Подгорици. Предузеће је задужено за заштиту, управљање и промоцију пет националних паркова: НП Дурмитор, НП Биоградска гора, НП Ловћен, НП Скадарско језеро и НП Проклетије.