Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Електронски уписи у школе и вртиће: Од 18. маја упис у основне школе

Електронски уписи у школе и вртиће: Од 18. маја упис у основне школе
Датум објаве: 15.05.2020 14:28 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


Министарство просвјете је, уз помоћ УН канцеларија у Црној Гори, у рекордном року припремило електронску платформу за уписе вртиће, основне и средње школе, чиме ће уписна процедура бити значајно олакшана и усклађена са епидемиолошком ситуацијом, поручили су министар просвјете др Дамир Шеховић и резидентна координаторка система УН у Црној Гори, Фиона Меклуни.

Како је најављено, сва три уписа смјештена су на једну платформу, а адреса је: www.уписи.еду.ме. Електронски упис у основне школе почиње у понедјељак, 18. маја, електронски упис у вртиће почиње 26. маја, а електронски упис у средње школе 29. јуна. Сви детаљи биће доступни на поменутом сајту, али и сајту Министарства просвјете, а биће објављена и упутства за коришћење сервиса, иако је он изузетно једноставан.
„Драго ми је што смо данас у прилици да представимо електронске уписе, нешто што о чему смо већ неколико година говорили, а што смо успјели да завршимо за само неколико недјеља. Дакле, припремили смо е-платформу за уписе у вртиће, основне и средње школе на исти начин како смо то учинили са #УциДома: у рекордним роковима“, поручио је министар и додао: „Цијеним да је криза извукла из нас оно најбоље, али и нас је подстакла да кренемо још храбрије у правцу дигитализације“.

ПР служба Министарства просвјете

Шеховић је истакао да је ће електронски упис бити веома једноставан, доступан и да је конципиран тако да, у највећој могућој мјери смањује унос података од стране самог корисника. „Велика предност електронског уписа јесте то што све завршавате из свог дома, те што су сервиси доступни 24 сата. Такође, систем је конципиран тако да, у највећој могућој мјери скраћује и саму електронску процедуру, јер се многи подаци преузимају аутоматски из постојећих база података, како их родитељи не би морали уносити“, поручио је Шеховић, додавши: „Тако се на примјер, поред извода из књиге рођених и потврда од Центра за социјални рад, из већ постојећих база преузимају: подаци о општем успјеху ученика; успјеху на екстерној провјери и успјеху из предмета од значаја; те подаци о дипломи Луча као и о оствареним наградама које додјељује Испитни центар, односно највећи дио документације. Да сумирам: покушали смо да поједноставимо шве што се могло поједноставити.


Министар је рекао да свако дјеловање Министарства на пољу дигитализације иде у два правца: сервиси за дјецу и родитеље који ће им помоћи да уштеде драгоцјено вријеме, те у правцу развијања дигиталне учионице, која подразумијева прије свега нове садржаје за учење. „Другим ријечима, кад кажемо „дигитализација“, то не значи остављање дјеце саме сатима пред екраном, већ коришћење технологије за уштеду времена родитељима, те јасније приближавање градива дјеци“.

Резидентна координаторка система УН у Црној Гори, Фиона Меклуни саопштила је да је црногорски систем образовања у посљедња два мјесеца јасно показао како технологија може да се употријеби у сврху пружања образовних могућности за све.

Да би се родитељима омогућило да безбједно и благовремено упишу дјецу у основну школу и вртиће, УНДП је захваљујући средствима Европске уније креирао нови електронски сервис, у сарадњи са Министарством просвјете и Министарством јавне управе. Ово је дугорочно дигитално рјешење које ће олакшати поступак и родитељима и дјеци, а и управама школа. Троши се мање времена и мање папира, а све се може обавити из удобности вашег дома” рекла је она и додала да је е-упис аутоматизован и ослања се на Национални систем за размјену података који су заједнички успоставили УНДП и Министарство јавне управе, уз финансијску подршку ЕУ.

Меклуни је нагласила важност дугогодишње подршке УНИЦЕФ-а сектору образовања, посебно истичући текућу подршку унапређењу квалитета учења на даљину и онлајн упису у све нивое образовања. Она је подсјетила да је пандемија ЦОВИД-19 оставила 1,5 милијарди дјеце и младих ван школа, и додала да је Генерални секретар УН Антонио Гутереш позвао све владе и донаторе да дају приоритет образовању за сву дјецу у складу са Циљем одрживог развоја 4 – Образовање за све.

Комуникација или кампања за све електронске уписе вршиће се под слоганом Упиши.ме. Нити један грађанин не треба да има бојазан да неће имати услова или пак да неће знати да испуни обавезу у вези са е-уписом, јер ће службе школе, али и самог Министарства, константно бити на располагању.

ПР Служба Министарства просвјете