Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Курпејовић: Организовано бесплатно тестирање и превоз црногорских студената за повратак у Србију

Курпејовић: Организовано бесплатно тестирање и превоз црногорских студената за повратак у Србију
Датум објаве: 20.05.2020 15:41 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


„Према тренутним информацијама од ресорног министарства у Србији, да би црногорски студенти који студирају у Србији наставили своје наставне и испитне обавезе и ушли у земљу, неопходно је да имају: негативан тест на ЦОВИД-19 који није старији од 72 сата, електронску потврду факултета у Србији о студентским обавезама коју траже тој установи, те да најаве путовање Амбасади Црне Горе у Србији“, поручила је Мубера Курпејовић, генерална директорица Директората за високо образовање у Министарству просвјете.

„Додатно, важно је да студенти који се враћају у Србију знају да ће им, у сарадњи са Институтом за јавно здравље, бити омогућено бесплатно тестирање на ЦОВИД-19. Тестирање се заказује директно у Институту, а највећим дијелом ће бити организовано током викенда“, рекла је Курпејовић.

Осим тога, Оперативни штаб за спровођење активности у вези са повратком црногорских држављана организоваће почетком наредне недјеље бесплатан трансфер студената до Београда. Сви студенти који су заинтересовани за организовани превоз могу се јавити Министарству просвјете уз достављање личних података (име и презиме, матични број, датум када им почињу обавезе на факултету, број телефона и е-маил адреса). Ове податке потребно је послати на маил: милица.зизиц@мпс.гов.ме.

Напомињемо да, уколико у међувремену Влада Републике Србије ипак одобри улазак страних државаљана и без негативног теста на ЦОВИД-19, превоз ће се свакако реализовати у предвиђеном термину и у складу са инструкцијама и детаљима који ће бити благовремено достављени.

Подсјећамо да ће испитни рокови на свим установама високог образовања у Црној Гори почети 10. јуна, уз поштовање препорука Института за јавно здравље, док већина наставних и испитних обавеза у Србији почиње сљедеће недјеље.