Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Матијевић: Преко 70% првака уписано електронски

Матијевић: Преко 70% првака уписано електронски
Датум објаве: 25.05.2020 10:48 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


Само у првих пет дана е-уписа у основне школе, пријављено је преко 70% првака, саопштила је Марина Матијевић, начелница Одјељења за информационо-комуникационе технологије у Министарству просвјете. Како је навела Матијевић, пријаве се односе на чак 85% школа широм Црне Горе, што значи да су е-упис користили родитељи из свих дјелова државе.

Пријаве за упис су се подносиле интензивно и у урбаном и у руралном дијелу, рекла је Матијевић, истакавши да тако значајан број корисника упућује на једноставност и ефикасност е-сервиса. Како је додала, једна од највећих предности овог начина уписа у школе јесте то што је он доступан 24 сата, те се вријеме електронског уписа прилагођава другим обавезама родитеља и ђака.

„За свега пар минута завршава се комплетан процес. О овој услузи се дуго говори и заиста смо задовољни и поносни што смо успјели да је приведемо крају за свега пар недјеља. И то не само за упис у основне школе, већ и за упис у вртиће и средње школе. Ово је велики искорак. Наравно, систем ћемо из године у годину унапређивати“, истакла је Матијевић.

Сва три уписа смјештена су на једну платформу, а адреса је: www.уписи.еду.ме. Електронски упис у основне школе почео у понедјељак, 18. маја; електронски упис у вртиће почиње 26. маја; а електронски упис у средње школе креће 29. јуна. Сви детаљи доступни су на поменутом сајту, али и сајту Министарства просвјете. Истог дана кад се отвори неки од уписа, објављује се и туторијал за е-упис на свим каналима комуникације Министарства.

Платформа за е-упис израђена је уз помоћ УН система у Црној Гори.