Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

9000 МЈЕСТА У СРЕДЊИМ ШКОЛАМА, КОМПЛЕТНА ПРОЦЕДУРА ЕЛЕКТРОНСКА

9000 МЈЕСТА У СРЕДЊИМ ШКОЛАМА, КОМПЛЕТНА ПРОЦЕДУРА ЕЛЕКТРОНСКА
Датум објаве: 16.06.2020 13:54 | Аутор: ПР служба Министарства просвјете

Испис Штампај страницу


Данас ће бити објављен Конкурс за упис у средње школе, путем кога ће ђаци бити у могућности да се упознају са понудом средњих школа. Саме пријаве за упис подносиће у недјељи од 29. јуна до 3. јула, а новина је да ће упис бити у потпуности електронски и то на платформи www.уписи.еду.ме. То је данас саопштио министар просвјете др Дамир Шеховић, нагласивши да ће у Конкурсу бити око 9000 мјеста, што је сасвим довољно, али и да су уписни критеријуми остали исти. Додатно, он је најавио и 11 нових смјерова у стручним школама, потом филолошка одјељења у чак 6 гимназија, али и чак 800 стипендија за све ђаке који се одлуче за дефицитарна занимања ИИИ степена. Поред министра Шеховића, упис у гимназије представио је директор беранске гимназије Сретен Лутовац, а упис у средње школе представио је директор мјешовите школе у Голубовцима Зоран Кликовац.

Како је Шеховић нагласио, ђаци ће, уз подршку својих родитеља, комплетну процедуру за упис у средње школе спровести „на клик“. Неће чак бити потребно ни да, у току пријаве, прибављају свједочанства нити дипломе са полагања полуматурских испита, баш као ни изводе из књиге рођених, нити један једини документ. Све ће бити рађено потпуно електронски и све ће се повлачити из постојећих база података Министарства просвјете и других органа.

Министар је додао и да ће, након почетка е-уписа, дјеца сваког дана моћи да прате своје мјесто на ранг листи која се буде објављивала, и моћи ће електронски да повуку пријаву из једне школе и преусмјере је у другу уколико се предомисле, или пак виде да им позиција на ранг листи одређене школе или смјера није добра.

Истакнуто је и да ће уписни критеријуми бити исти као и претходних година: општи успјех у посљедња три разреда основне школе; успјех на полуматурском испиту; те успјех из предмета значајних за поједину школу односно смјер. Бодују се и резултати са државних и међународних такмичења, те диплома Луча. Посебни критеријуми су, баш као и претходних година, прописани за специјалистичка одјељења гимназија.

Шеховић је саопштио и број уписних мјеста предвиђених Конкурсом: „Укупан број мјеста на овом конкурсу за упис у средње школе је око 9000, док је укупан број полуматураната нешто око 7000. Дакле, биће више него довољно мјеста“.

И број мјеста по општинама појединачно, како је нагласио, је већи од броја полуматураната. Тако, на примјер, у Подгорици основну школу завршава 2138 ученика, а број уписних мјеста у конкурсу је око 2600. У Никшићу основну школу завршава 783 ученика, а број уписних мјеста је преко 1000. У Пљевљима 282 ученика завршава основну школу, а број мјеста 378. У Бару су 532 уписна мјеста за 484 ученика која завршавају основну школу. У Беранама је Конкурсом предвиђено 588 мјеста, а број основаца ИX разреда је 313. Број ученика који завршавају основну школу у Бијелом Пољу је 547, у Конкурсу су 644 уписна мјеста.

Шеховић је најавио и да ће ученици и од септембра моћи поново да се образују у дуалном облику образовања: „Планирано је да у дуалном систему од септембра буде око 800 ђака код преко 200 послодаваца“. Он је додао и да ће бити додијељено скоро 800 стипендија за ђаке који се опредијеле за неко од дефицитарних занимања ИИИ степена, и то у 29 школа из 17 општина.

Како је рекао Кликовац, Мјешовита школа у Голубовцима је нова средња школа која је прве ђаке примила прошлог септембра: „Волим да кажем да смо која користи најбоље тековине традиционалног образовања, али у великој мјери и дигиталне технологије, савремену опрему, кабинете и све друге могућности за припремање наших ђака за тржиште рада. Дакле, у нашој школи ђаке чека квалитетан кадар и озбиљна образовна понуда, али и у свим другим средњим стручним школама. Што се тиче е-уписа, простора за бригу нема. И наша и све друге школе биће на располагању за сваку врту помоћи. Вјерујте нама, а ми ћемо вам помоћи да квалитетно прођете кроз један од најљепших периода одрастања“.

Лутовац је саопштио: „Желим да изразим своје задовољство што је Министарство просвјете ове године омогућило електронски упис у први разред средњих школа. На тај начин је значајно олакшана процедура уписа, како ученицима и њиховим родитељима, тако и школама. Иако сам увјерен да ће сама процедура уписа протећи без проблема, желим да нагласим да ћемо у школама бити спремни да пружимо подршку ученицима и њиховим родитељима, уколико се појаве било какве потешкоће приликом подношења електронске пријаве за упис. Када је ријеч о гимназијском образовању, оно пружа одличне могућности, а у појединим гимназијама ће ове године бити формирана и специјалистичка одјељења, те ће тако бити дата могућност свим оним ученицима који имају посебне афинитете према природним, односно друштвеним наукама”.


****

Биће отворени и нови смјерови у гимназијама и стручним школама.

Наиме, од септембра је планирано да у подгоричкој гимназији буду одјељења математичке гимназије, филолошке гимназије, те двојезична и спортска одјељења. У никшићкој гимназији биће и филолошко и математичко одјељење као и одјељење спортске гимназије. Такође, у цетињској, даниловградској, барској и которској гимназији планирано је филолошко одјељење.

Када пак говоримо о стучним школама, у стручном образовању за наредну школску годину је урађено 11 иновираних, модуларизованих образовних програма из различитих области. Грађевинска школа у Подгорици ће тако моћи да понуди ученицима образовне програме Техничар за декорисање и аранжирање простора и Техничар за архитектуру и дизајн ентеријера, те Техничар за геодезију, Техничар обраде дрвета, Оператер обраде дрвета. Осавремењени су програми Фармацеутски и Физиотерапеутски техничар. Програми су припремљени уз подршку ИПА пројекта. Стручна школа у Бару, поред постојећих, понудиће ученицима и програм Козметичар. У Средњој стручној школи у Бијелом Пољу ученици ће ове године моћи да се образују по програму Фармацеутски техничар. У Школи „Иван Ускоковић“ од ове школске године биће у примјени образовни програми Техничар аутомехатронике и Аутомеханичар. У Средњој стручној школи у Голубовцима планира се формирање одјељења Ветеринарски техничар.