Manja slova Veća slova RSS

>

REKONSTRUISAN VRTIĆ U BERANAMA, DO SEPTEMBRA JOŠ JEDNA JEDINICA

REKONSTRUISAN VRTIĆ U BERANAMA, DO SEPTEMBRA JOŠ JEDNA JEDINICA
Datum objave: 18.06.2020 13:50 | Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Radovi na vrtiću „Radmila Nedić“ u Beranama su završeni, a rekonstrukcija je izvršena uz donaciju Ambasade SAD u Crnoj Gori vrijednu 104 000 dolara. Vrtić su obišli ministar prosvjete dr Damir Šehović, ambasadorka SAD u Crnoj Gori NJ.E. Džudi Rajzing Rajnke i predsjednik opštine Berane, Dragoslav Šćekić. Ovom prilikom ministar Šehović je najavio otvaranje još jednog vrtića na jesen, i to u sklopu Univerzitetskog centra.

„U okviru radova na vrtiću „Radmila Nedić“ urađen je novi krovni pokrivač, fasada i zamijenjena stolarija, te će zahvaljujući prijateljstvu koje imamo sa SAD, djeca u Beranama boraviti u ljepšem i bezbjednijem ambijentu“, poručio je ministar Šehović i naglasio: „Ovo nije jedini projekat koji radimo sa Ambasadom SAD u Beranama. Radiće se i na rekonstrukciji osnovne škole „Lubnice“, gdje je visina investicije 250 000, a izvođač je već izabran“. Zaključio je podatkom da Ministarstvo prosvjete sarađuje sa Ambasadom SAD na čak 15 projekata rekonstrukcije obrazovnih objekata širom zemlje, a ukupna vrijednost donacije američkog naroda je oko 3 miliona eura, samo za obrazovne objekte.

PR služba Ministarstva prosvjete

On je najavio i novu vaspitnu jedinicu u Beranama od jeseni: „Posvećeni smo širenju kapaciteta predškolskih ustanova, te ćemo od jeseni otvoriti još jednu vaspitnu jedinicu koja će biti smještena u prostorijama Univerzitetskog centra, jer je postojeći vrtić jedina vaspitna jedinica u gradu“, rekao je ministar. On se osvrnuo i na strateški važnu investiciju u Beranama - izgradnju novog vrtića u saradnji sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope (CEB), za koji su već opredjeljena sredstva u visini od 1,5 milion eura, te zahvalio Opštini Berane na ustupljenoj lokaciji za izgradnju vrtića.

Ambasadorka Rajzing Rajnke je izrazila zadovoljstvo zbog realizacije projekta rekonstrukcije vrtića „Radmila Nedić“, te saradnje sa Ministarstvom prosvjete i Opštinom Berane. „Ambasada SAD je zadovoljna što djeca u beranskom vrtiću sada imaju bolje uslove, moderan vrtić u kojem će moći da uživaju. Fondovi koje smo koristili za renoviranje Vrtića dolaze od Komande američkih snaga za Evropu (United States European Command – US-EUCOM), koja podržava projekte ne samo u obrazovanju, već i u zdravstvu i u oblasti podrške osobama sa invaliditetom “, rekla je ambasadorka.

Predsjednik Opštine Dragoslav Šćekić istakao je da ovaj projekat ima poseban značaj za Berane i zahvalio na donaciji: „Ovo je prilika da se pokaže jedno iskreno prijateljstvo, na čemu sam zahvalan, jer ovo nije jedini projekat koji je u opštini Berane realizovan uz pomoć Ambasade SAD“.

Šćekić je izrazio zadovoljstvo i zbog planirane izgradnje vrtića u Beranama: „To pokazuje da u Beranama ima prostora za razvoj i da zajedno treba da uradimo sve kako bismo sačuvali stanovništvo ovdje i stvorili bolje uslove za život“.