Manja slova Veća slova RSS

>

ŠEHOVIĆ: NOVO RADOVČE SA STARIM DUHOM, SLIJEDI REKONSTRUKCIJA ŠKOLE

ŠEHOVIĆ: NOVO RADOVČE SA STARIM DUHOM, SLIJEDI REKONSTRUKCIJA ŠKOLE
Datum objave: 24.06.2020 13:00 | Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Restoran Radovče koji je u vlasništvu škole “Sergije Stanić” i koji posluje preko 50 godina, otvoren je u potpuno novom ruhu, i to u sklopu kampanje „Stručno je ključno“. Sa oko 200 000 eura rekonstruisan je cjelokupan restoran, kuhinja, okolni prostor, enterijer, izmijenjen je meni, a u novom restoranu obučavaće se đaci sa smjerova Kuvar, Konobar, Gastronom i Restorater. Dodatno, planirana je totalna rekonstrukcija škole „Sergije Stanić“ vrijedna 800 000 eura. To su saopštili ministar prosvjete dr Damir Šehović i direktor škole „Sergije Stanić“ Darko Vukčević na otvaranju novog restorana, kome je prisustvovao i predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, te predstavnici lokalne uprave.

„Siguran sam da ćemo rekonstrukcijom Restorana, koja je bila obimna, ali i pažljiva i temeljna, potvrditi epitet Radovča kao kultnog mjesta Podgorice“, rekao je Šehović, dodavši da je da ovaj restoran ima preko 20 zaposlenih, da kroz njega godišnje prođe preko 100 đaka, pa je za sve vrijeme njegovog postojanja u njemu obučeno više hiljada učenika koji danas rade širom Crne Gore i Evrope. „Upravo zato ne čudi podatak da će baš rekonstrukciju škole „Sergije Stanić“, koja je vlasnik restorana Radovče, uskoro biti uloženo 800 000 eura kroz projekat sa Evropskom investicionom bankom“.

PR služba Ministarstva prosvjete

Kako je istakao ministar, u ovom pravcu treba razvijati i kapacitete ostalih većih škola koje se bave ugostiteljstvom i srodnim oblastima. „Izuzetno je važno u obrazovnom sistemu imati školske restorane, pekare i radionice, čije usluge koriste svi građani i koji su most između privrede i obrazovanja. Time pokazujemo da kadar u našim školama nije sastavljen samo od teoretičara, već ljudi sa iskustvom, koji znaju kako se funkcioniše na terenu, kako se pravi i plasira kvalitetan proizvod, te šta mušterija ili gost traži“.

PR služba Ministarstva prosvjete

Direktor Darko Vukčević je govorio o mjestu koje Radovče zauzima među ugostiteljskim objektima u Glavnom gradu: „Radovče je mjesto na kome se decenijama pije prva jutarnja kafa, prelistavaju vijesti, druže prijatelji i sklapaju poslovni dogovori. Lociran u strogom centru Podgorice, a sada i potpuno renoviran, otvoren je za sve sugrađane, ali i za one koji to nijesu – za sve građane koji cijene dobru uslugu u kvalitet ponude. Dodatno, ovaj legendarni restoran je bio škola, ali i druga kuća đacima. Jedan od takvih primjera je i naš đak Lazar Ičević, koji je uzeo učešće na takmičenju evropskih ugostiteljskih i turističkih škola, te osvojio zlatnu medalju i postavio nas na tron u ovoj oblasti“.

Nedavno je rekonstruisana i pekara sa poslastičarom u sklopu Radovča sa oko 35 000 eura, ali i dio krova škole „Sergije Stanić“ sa oko 30 000 eura, te kompletan krov nekadašnjeg Narodnog univerziteta “Milun Božović”, koji sada pripada školi “Sergije Stanić”, sa oko 24.000 eura.