Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Положен камен темељац за градњу вртића у Херцег Новом за 150 дјеце

Положен камен темељац за градњу вртића у Херцег Новом за 150 дјеце
Датум објаве: 21.07.2020 13:30 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


У Херцег Новом данас је и званично почела градња новог вртића „Наша радост“ на Савини, вриједног око 2,4 милиона еура са опремањем, капацитета за 150 дјеце, а камен темељац за изградњу вртића положили су министар просвјете др Дамир Шеховић и министарка економије Драгица Секулић, а рок за завршетак вртића је 12 мјесеци.

Нови вртић, који се гради на мјесту старог вртића „Наша радост“ на Савини, најзначајнији је пројекат у области образовања у овој општини, а гради се кроз Програм енергетске ефикасности у јавним зградама са Њемачком развојном банком, којим координира Министарство економије, а највећи корисник је Министарство просвјете и објекти образовања.

Министар Шеховић је рекао да је почетку градње претходила санација клизишта на Савини, а вриједност само тих радова износила око 600.000 еура. Како је објаснио, у новом вртићу, предвиђено је девет просторија са тоалетима за боравак дјеце, три канцеларије за управу вртића, кухињски блок, техничке и помоћне просторије, мултифункционални хол, односно сала за физичке активности, тоалет за дјецу са посебним потребама, двориште и паркинг простор за запослене.

ПР служба Министарства просвјете

Како је рекао, поред вртића у Херцег Новом, тренутно се граде вртићи у Рожајама и Блоку ВИ у Подгорици. Наредних дана очекује се почетак градње вртића у Пљевљима, док ће за вртић у Улцињу бити убрзо покренута процедура за избор извођача радова.

„Поред поменутих вртића, ако бисмо сумирали учињено у овом мандату када је ријеч о инфраструктури предшколских установа, осим бројних реконструкија, изграђена су и стављена у функцију три нова вртића у Подгорици. Такође, уговорили смо вишемилионске пројекте изградње вртића у Плаву, Беранама, Бијелом Пољу, Бару, још четири објекта у Подгорици, комплетну реконструкцију и доградњу вртића у Котору, као и још два у Подгорици, гдје добијамо нове објекте са увећаним капацитетима за 100%. Сви ови пројекти заједно вриједни су близу 35 милиона еура“, рекао је министар и додао да ове конкретне искораке прати и тренд повећања процента уписане дјеце у вртићима, што је један од приоритета Министарства, имајући у виду значај предшколског образовања.

Министарка Секулић је саопштила да ће овај објекат бити опремљен у складу са високим захтјевима за енергетску ефикасност. Она се осврнула на пројекте који се раде кроз Програм енергетске ефикасности у јавним зградама: „Кроз претходне двије фазе реализовали смо реконструкцију 33 објекта образовања, у вриједности 27,5 милиона еура. Очекује нас имплементација треће фазе која је планирана већ од почетка наредне године“, поручила је министарка Секулић.

Говорећи о важнијим пројектима који се тичу образоване инфраструктуре у Херцег Новом, министар Шеховић је истакао планирану реконструкцију Средње мјешовите школе „Иван Горан Ковачић“, кроз сарадњу са Европском инвестиционом банком, за коју је у току израда пројекта за адаптацију, а вриједнст радова је око 200.000 еура. Он је, такође, најавио и радове на прилагођавању ОШ „Дашо Павичић“ особама с инвалидитетом, у шта ће бити уложено 120 000 еура, те подсјетио на недавну адаптацију унутрашњих просторија ОШ „Илија Кишић“ у Зеленици, гдје је укупна вриједност радова износила 60 000 еура. Шеховић је саопштио да се ради и на припреми пројектне документације за санацију клизишта ОШ “Милан Вуковић”, те подсјетио да је у току овог мандата урађена адаптација ове школе вриједна око 290.000 еура. Такође, како је рекао, у претходних пар година реконструисана је ОШ „Оријенски батаљон“ у Бијелој, у коју је укупно уложено нешто више од 150.000 еура.

Шеховић се осврнуо и на планирану градњу нове школе у Игалу: „Влада већ неколико година издваја потребна средства за изградњу нове основне школе у Игалу. Рачунамо на то да ћемо у комуникацији са надлежнима у Општини Херцег Нови доћи до локације на којој ће се поменута школа градити, те се надам да ћемо у наредних неколико година свједочити завршетку и тог капитално важног пројекта“, поручио је министар.

ПР службе Министарства просвјете и Министарства економије