Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Објављен позив за пријаву послодаваца за Програм стручног оспособљавања лица са стеченим високим образовањем

Објављен позив за пријаву послодаваца за Програм стручног оспособљавања лица са стеченим високим образовањем
Датум објаве: 09.09.2020 09:49 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


Јавни позив за учешће послодаваца у Програму стручног оспособљавња лица са стеченим високим образовањем, који се реализује девету годину заредом, објављен је данас, а пријаве ће се подносити од 15. септембра до 15. октобра (до 15 сати).

За учешће у Програму могу се пријавити послодавци из приватног и јавног сектора који обављају дјелатност на територији Црне Горе. Пријаве за послодавце из приватног сектора подносе се подручној јединици Завода за запошљавање Црне Горе (бироу рада / канцеларији) према сједишту послодавца и преко портала електронске управе (еУправе). Послодавци из јавног сектора пријаве за учешће у Програму подносе Управи за кадрове и преко портала електронске управе (еУправе ).

Упутство за подношење Пријаве за све послодавце преко еУправе се налази на порталу www.еуправа.ме.

Корисници за обављање стручног оспособљавања добиће прилику за пријаву након истека рокова за пријаву послодаваца. Право на стручно оспособљавање имају лица са стеченим високим образовањем која немају радно искуство у одређеном нивоу образовања и на евиденцији су Завода за запошљавање.

Стручно оспособљавање корисника траје девет мјесеци и признаје се као радно искуство у трајању од 12 мјесеци и као услов за полагање одговарајућег стручног испита са стеченим високим образовањем.

Послодавци су дужни да корисницима пруже оспособљавање у складу са Програмом стручног оспособљавања лица са стеченим високим образовањем, док ће стручни тим задужен за реализацију Програма вршити контролу спровођења оспособљавања.

Циљ Програма је да олакша прелазак младих из свијета образовања у свијет рада кроз пружање могућности за додатно стицање знања, вјештина и компетенција. Програм треба да допринесе и смањењу незапослености младих, са којим се суочава читава Европа, као и да пружи смјернице установама високог образовања у конципирању уписне политике.

Програм се показао као врло успјешан, с обзиром на то да је око 50% корисника Програма наставило радни ангажман, што несумњиво доприноси смањењу незапослености младих људи.

ЈАВНИ ПОЗИВ МОЖЕТЕ ПРОНАЋИ НА СЉЕДЕЋЕМ ЛИНКУ: хттп://www.мпин.гов.ме/вијести/232824/ЈАВНИ-ПОЗИВ-за-уцесце-у-програму-струцног-оспособљавања.хтмл