Manja slova Veća slova RSS

>

Isporučena oprema za jedan fakultet i devet osnovnih škola

Isporučena oprema za jedan fakultet i devet osnovnih škola
Datum objave: 10.09.2020 10:40 | Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


IT oprema za kompjuterske i STEM učionice, u vrijednosti oko 47.000 eura, isporučena je Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta Crne Gore i u devet osnovnih škola Oprema je pribavljena u okviru Instrumenta za pretpistupnu pomoć (IPA) uz podršku Ministarstva finansija. Cilj nabavke je opremanje kabineta za izvođenje nastave iz prirodnih, naučnih i matematičkih predmeta (STEM), ali i drugih predmeta, u cilju osavremenjavanja nastavnog procesa i podrške međupredmetnoj nastavi.

Ukupna količina opreme za devet osnovnih škola je 18 laptopova i 18 TV uređaja. Škole su odabrane na osnovu izvrsnih rezultata ostvarenih u STEM disciplinama, i to su: OŠ „Milorad Musa Burzan“, Podgorica, OŠ „Pavle Rovinski“, Podgorica, OŠ „Mileva Lajović Lalatović“, Nikšić, OŠ „Njegoš“, Kotor, OŠ „Drago Milović“, Tivat, OŠ „Ristan Pavlović“, Pljevlja, OŠ „Vuk Karadžić“, Berane, OŠ „Radomir Mitrović“, Berane, OŠ „Marko Nuculović“, Ulcinj.

Prirodno-matematički fakultet je primio opremu koja se sastoji od 36 računara i dvije interaktivne table.

Nabavljena oprema doprinijeće kvalitetu nastave, a primjena savremenih tehnologija u učenju kontinuirano unapređuje STEM, digitalne i ostale ključne kompetencije kod učenika i nastavnika.
Oprema je nabavljena kroz ugovor “Nabavka IT opreme za kompjuterske i STEM učionice“ realizovan u okviru Programa Evropske unije i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu (2015-2017). Koordinator projekta je Ministarstvo prosvjete, a nosilac kompanija G TECH d.o.o. iz Podgorice.

Ova nabavka opreme je direktno u vezi i podrška je širem i obuhvatnijem projektu “Integracija ključnih kompetencija u obrazovni sistem Crne Gore” koji se takođe realizuje u okviru istog Programa, a koji ima za cilj izradu nacionalnog okvira ključnih kompetencija, sa posebnim fokusom na STEM kompetencije, u koji je direktno uključen i Prirodno-matematički fakultet, zajedno sa Filozofskim i Filološkim fakultetom Univerziteta Crne Gore.

Realizacija Programa EU-CG je zvanično počela u julu 2018. godine, kada je potpisan Finansijski sporazum, i trajaće do 31. decembra 2022. godine. Njegova ukupna vrijednost iznosi 18 miliona eura. Evropska unija učestvuje sa 85% sredstava ili 15,3 miliona, dok Crna Gora za njegovu realizaciju obezbjeđuje 15% sredstava, odnosno oko 2,7 miliona eura.

PR Služba Ministarstva prosvjete