Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Испоручена опрема за један факултет и девет основних школа

Испоручена опрема за један факултет и девет основних школа
Датум објаве: 10.09.2020 10:40 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


ИТ опрема за компјутерске и СТЕМ учионице, у вриједности око 47.000 еура, испоручена је Природно-математичком факултету Универзитета Црне Горе и у девет основних школа Опрема је прибављена у оквиру Инструмента за претпиступну помоћ (ИПА) уз подршку Министарства финансија. Циљ набавке је опремање кабинета за извођење наставе из природних, научних и математичких предмета (СТЕМ), али и других предмета, у циљу осавремењавања наставног процеса и подршке међупредметној настави.

Укупна количина опреме за девет основних школа је 18 лаптопова и 18 ТВ уређаја. Школе су одабране на основу изврсних резултата остварених у СТЕМ дисциплинама, и то су: ОШ „Милорад Муса Бурзан“, Подгорица, ОШ „Павле Ровински“, Подгорица, ОШ „Милева Лајовић Лалатовић“, Никшић, ОШ „Његош“, Котор, ОШ „Драго Миловић“, Тиват, ОШ „Ристан Павловић“, Пљевља, ОШ „Вук Караџић“, Беране, ОШ „Радомир Митровић“, Беране, ОШ „Марко Нуцуловић“, Улцињ.

Природно-математички факултет је примио опрему која се састоји од 36 рачунара и двије интерактивне табле.

Набављена опрема допринијеће квалитету наставе, а примјена савремених технологија у учењу континуирано унапређује СТЕМ, дигиталне и остале кључне компетенције код ученика и наставника.
Опрема је набављена кроз уговор “Набавка ИТ опреме за компјутерске и СТЕМ учионице“ реализован у оквиру Програма Европске уније и Црне Горе за запошљавање, образовање и социјалну заштиту (2015-2017). Координатор пројекта је Министарство просвјете, а носилац компанија Г ТЕЦХ д.о.о. из Подгорице.

Ова набавка опреме је директно у вези и подршка је ширем и обухватнијем пројекту “Интеграција кључних компетенција у образовни систем Црне Горе” који се такође реализује у оквиру истог Програма, а који има за циљ израду националног оквира кључних компетенција, са посебним фокусом на СТЕМ компетенције, у који је директно укључен и Природно-математички факултет, заједно са Филозофским и Филолошким факултетом Универзитета Црне Горе.

Реализација Програма ЕУ-ЦГ је званично почела у јулу 2018. године, када је потписан Финансијски споразум, и трајаће до 31. децембра 2022. године. Његова укупна вриједност износи 18 милиона еура. Европска унија учествује са 85% средстава или 15,3 милиона, док Црна Гора за његову реализацију обезбјеђује 15% средстава, односно око 2,7 милиона еура.

ПР Служба Министарства просвјете