Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Важна појашњења у вези са почетком школске године

Важна појашњења у вези са почетком школске године
Датум објаве: 29.09.2020 11:33 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


1. У дописима образовним установама јасно је назначено, у складу са препорукама Института за јавно здравље, да маске које дјеца доносе у школу могу бити платнене. Како пак дјеца школског узраста и сад морају у већини ситуација носити маску, процјена је да та иста обавеза не може изазвати значајно веће трошкове.
2. Одлука о ношењу маски је одлука струке. Ако разумијемо сврху маске у осталим ситуацијама и просторима, онда је логично да се носе и у школи, јер је ријеч о затвореном простору у коме сатима борави 15 и више дјеце.
3. Министарство просвјете, у сарадњи са Управом за имовину, обезбиједиће сва неопходна средства за дезинфекцију, али и бесконтактне топломјере, како за школе, тако и за вртиће.
4. Подразумијева се да ће случајеви дјеце или других лица у систему образовања, који усљед здравстевних стања не смију да носе маску, бити посебно третирани.
5. Подразумијева се такође да саопштења Министарства за јавност сумирају кључне препоруке, али да ће саме образовне установе дати све потребне додатне детаље родитељима.
6. Такође, предлог да се, мимо мишљења струке, пусте у редован раде све школе са више десетина хиљада дјеце, гдје би боравили у затвореном простору и евентуално без маски, за Министарство просвјете у овом моменту би значило присилно пристајање на сценарио који за дјецу и чланове њихових породица никако не може бити добар. Дакле, ми се сад бавимо превенцијом, како се касније сви не бисмо бавили санирањем озбиљнијих посљедица.
7. Наши најмлађи су заједнички приоритет, те Министарство просвјете заједно са Институтом за јавно здравље тражи квалитетнија рјешења па и кад су тежа, а не она неквалитетнија само зато што су лакша.