Manja slova Veća slova RSS

>

U pojedinim opštinama moguć prelazak na online nastavu u slučaju pogoršanja stanja - OBRAZOVNI SISTEM DA POKAŽE DA JE SVIJETLA TAČKA, A NE PROBLEM

U pojedinim opštinama moguć prelazak na online nastavu u slučaju pogoršanja stanja - OBRAZOVNI SISTEM DA POKAŽE DA JE SVIJETLA TAČKA, A NE PROBLEM
Datum objave: 29.09.2020 16:46 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


Kako je i najavljeno, svi vrtići počinju sa radom 1. oktobra, dok će škole od 1. oktobra funkcionisati po modelu o kome je ranije obaviještena javnost: đaci od 1. do 6. razreda osnovne i 1. razreda srednje škole pohađaće nastavu u školi, sa skraćenim časovima, a ostali online, ali uz stalne konsultacije i ispitivanja u školi. Takođe, praktična nastava u srednjim školama bilo kog razreda takođe će se realizovati gdje god ima uslova. Ta odluka donijeta je prvenstveno zbog mentalnog zdravlja đaka, zbog potrebe da oni nakon više mjeseci ostvare kontakt sa školom, ali i jasnog stava IJZ da je u školi rizik značajno manji u odnosu na većinu drugih mjesta na kojima djeca cirkulišu mimo školskog dvorišta. To su danas u izjavama poručili ministar prosvjete dr Damir Šehović i predstavnik IJZ, prof. dr Dragan Laušević.

Ipak, s obzirom na izuzetno komlikovanu epidemiološku situaciju koja se mijenja iz dana u dan, model po kome se počinje je podložan promjenama, kao i u većini zemalja, pa će zatvaranje škola ili pak normalizacija njihovog rada biti zasnovani na tzv. “sistemu semafora” koji je izradio Institut za javno zdravlje. Sistem semafora podrazumijeva da od stanja u pojedinoj opštini zavisiti i to da li će škole u tim opštinama preći na online rad ili će pak funkcionisati.

Kako je rekao Šehović: “Mi smo ti koji, vođeni preporukama stručnjaka iz IJZ, tražimo najbolje u datim okolnostima za čitav sistem koji broji preko 100 000 djece. A najbolje znači očuvati njihovo mentalno zdravlje, i očuvati njihovo fizičko zdravlje. Ali saradnja sa roditeljima u ovom momentu je krucijalna, jer su oni naši partneri. Apelujem da svi u ovom važnom momentu imamo dovoljno sluha, karaktera i mudrosti da pokažemo da obrazovni sistem može da bude svijetla tačka, a ne problem. Vidjećemo šta će se dešavati narednih dana odnosno kako će se kretati stanje po opštinama, i u skladu sa time ćemo se, zajedno sa Institutom, postavljati i prilagođavati nastavni model. Ovo nijesu redovne okolnosti i moramo prihvatiti da i svoje ponašanje moramo prilagoditi toj činjenici.”


Profesor Laušević saopštio je: „Imali smo intenzivne konsultacije, pokušavajući da obezbijedimo da djeca krenu u školu, istovremeno imajući u vidu epidemiološku situaciju. Smatramo da je boravak u školama po definisanom modelu epidemiološki trenutno bezbjedniji nego na igralištima".

On je dodao i da će se narednih dana pratiti stanje po opštinama po tzv. „sistemu semafora“. Naime, u narednim danima upravo će od tog predvidivog i na struci zasnovanog modela od IJZ, zavisiti zatvaranje i otvaranje škola. Tako, na primjer, škole u onim opštinama koje budu „u crvenom“ u smislu broja oboljelih, bi prelazile na online sistem, dok bi škole u drugim opštinama radile manjim ili većim kapacitetima, u zavisnosti od stanja u opštini.

„Ovih dana upoznaćete se sa ovim sistemom, na kome će se bazirati dalji rad škola“, poručio je Laušević, dodavši: „Potrebno je da se ujedinimo zbog djece, ali i nastavnika i starijih. Apelujemo na vas da učinimo sve da nam se djeca ne inficiraju van škole. U samoj školi će biti izuzetno mali rizik, a ne treba zaboraviti ni to da je jedan od važnih činilaca tog malog rizika u školi i nošenje maske“.
 


Laušević i Šehović su napomenuli da su osnovne mjere koje pri svakom kontaktu sa školom treba da se poštuju: distanca i maska. Osim toga, isporuka svih dezinfekcionih materijala za sve škole i vrtiće je u toku. Svakako da, ukoliko dijete ima oboljenja za koja treba da se zna, potrebno je da se odmah obavijesti škola, kako bi se svaki takav slučaj posebno tretirao.

Dodatno, bez obzira na činjenicu što će dio đaka pratiti nastavu u školi, Ministarstvo prosvjete učenicima svih razreda osnovne i srednje škole obezbijedilo je i snimljeni materijal za najveći broj predmeta, koji će se od 1. oktobra emitovati na TVCG2 i MNE sport 2 i MNE sport 3. Za učenike koji prate nastavu na albanskom jeziku takođe je obezbijeđen TV materijal. Programska šema biće objavljena sjutra na sajtu www.ucidoma.me, na portalu za nastavnike www.skolskiportal.edu.me, internet stranici Ministarstva prosvjete, društvenim mrežama i TV kanalima, a sav materijal biće dostupan i na YT kanalu UciDoma.