Manja slova Veća slova RSS

>

Ministarstvo: Višnjić drsko i bezobrazno zloupotrijebila i ugrozila djecu, nije joj mjesto u prosvjeti

Ministarstvo: Višnjić drsko i bezobrazno zloupotrijebila i ugrozila djecu, nije joj mjesto u prosvjeti
Datum objave: 06.10.2020 14:28 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


Nakon informacija o tome da je Rada Višnjić, zaposlena u OŠ „Jugoslavija“ bila vinovnik novog incidenta sa djecom, Ministarstvo prosvjete obavještava javnost sljedeće:

Višnjić je, pozivom đaka na moleban, na najbrutalniji mogući način ponovo uvela vjersku i političku indoktrinaciju u školu, prekšila svaki zdravorazumski moralni kodeks, i usred epidemije drsko, bezobrazno i što je najgore - sa namjerom, ugrozila zdravlje djece pozivima na javni vjerski skup.

I dok se Ministarstvo prosvjete zajedno sa Insitutom za javno zdravlje i svim zdravstvenim institucijama bori da što veći dio škola ostane otvoren zbog djece i njihove dobrobiti; dok se zdravstvene vlasti bore da sačuvaju zdravlje đaka zajedno sa njihovim roditeljima; dok roditelji šalju svoju djecu u škole pod maskama kako bi zaštitili i njih i druge; dok naši najmlađi daju sve od sebe da ispoštuju mjere koje im zasigurno teško padaju; neko ko se nažalost vodi kao prosvjetni radnik i njihov učitelj, u sekularnoj državi, koja je pritom u ozbiljnom epidemiološkom problemu, a i u specifičnom društvenom momentu, zove djecu svih vjera i nacija na zajednički moleban.

Zgroženi smo, a vjerujemo da je i čitava dobronamjerna javnost. Sigurni smo da ovu zloupotrebu školske grupe, jasno ugrožavanje zdravlja djece, ali i provokacije, niti jedan građanin ove države, nezavisno od toga koje je vjerske ili političke pripadnosti i koje nacionalnosti, ne može pravdati niti stati iza njih.

Kada je riječ o narednim koracima, javnost zna da je škola „Jugoslavija“ protiv pomenute osobe već vodila disciplinski postupak koji je završen uslovnim prestankom radnog odnosa na 6 mjeseci. Dakle, škola u kojoj je pomenuta osoba zaposlena sprovela je tada pravno valjan i ozbiljan disciplinski postupak.

Sada, nakon novog skandaloznog postupka iste osobe, škola mora da sprovede hitan novi postupak, u skladu sa zakonom, kako bi se ovakvo nerazumno ponašanje na najstrožiji, pravno utemeljen način sankcionisalo. Jedino to bi bio jasan pokazatelj kapaciteta obrazovnog sistema da reaguje vrlo odlučno, odgovorno i profesionalno u svakoj situaciji i prema svakome, uključujući onoga ko je čitavoj javnosti pokazao da obrazovnom sistemu nema mnogo da ponudi, osim urušavanja ugleda, provokacija, dizanja tenzija i što je najgore, ugrožavanja zdravlja naših najmlađih.

I ovog puta će škola imati punu podršku Ministarstva da postupak sprovede na način da iskoristi sve pravne mehanizme kako bi zaštitila dostojanstvo nastavničke profesije, ali i djecu od onih od kojih očigledno nemaju šta da nauče.

Ovo je primjer da u prosvjeti kao najvećem sistemu, nažalost, imamo i onih koji su u nju očigledno zalutali, zbog čega obrazovni sistem, ali i čitavo društvo, imaju obavezu više da ovaj, i svaki naredni slučaj, registruju i na pravno valjan način dovedu do kraja.