Manja slova Veća slova RSS

>

Sistem semafora: Počinju sa radom škole u Nikšiću, Pljevljima i Budvi

Sistem semafora: Počinju sa radom škole u Nikšiću, Pljevljima i Budvi
Datum objave: 26.10.2020 09:35 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


Škole u Nikšiću i Pljevljima počinju od sjutra sa radom zato što je nivo kumulativne incidencije nakon 14 dana od zatvaranja spušten ispod 800/100 000. Sa radom počinju i škole u Budvi zbog toga što je, novom procjenom kumulativne incidencije od strane IJZ, sa realnim i novim podacima o broju stanovnika, nivo kumulativne incidencije u toj opštini takođe ispod 800/100 000.

Takođe, minimum još nedjelju dana ostaju zatvorene škole u Kolašinu, Ulcinju, te Cetinju i Žabljaku, uz mogućnost otvaranja narednog ponedjeljka ukoliko se kumulativna incidencija u tim opštinama do narednog vikenda dovede na nivo ispod 800/100 000.

Kao što je poznato, prema tzv. Sistemu semafora, koji je izradio IJZ za prosvjetu, škole prelaze na sistem učenja na daljinu na najkraće dvije nedjelje kada "uđu u crveno", odnosno kada kumulativna incidencija u tim opštinama pređe 800/100 000.

Sa druge strane, u “zelenim” opštinama, u kojima je kumulativna incidencija ispod 5/100 000 relaksiraju se mjere, poput izlazaka đaka na odmor, a velika je mogućnost i relaksiranja odredbi o nošenju maski.

Napominjemo da se praktična nastava stručnih škola sprovodi nezavisno od sistema semafora, zbog specifičnosti stručnih škola i nemogućnosti da se praksa, kao suština stručnog obrazovanja, vrši online. Naravno, samo ukoliko škola i poslodavac kod koga se praksa obavlja mogu da ispune sve epidemiološke mjere i zahtjeve.